Sunday, August 18, 2013

Update ringkas..:)

Hi korang..

Lama kan xtulis kat sini..dekat setahun..kalau korang nak tau, memang banyak perubahan besar yang dah jadi dalam hidup aku..

Bermula dengan sebab aku pindah ke johor bahru, putus cinta, start semula life baru, memang tak disangka..tapi apa yang kita tau, sentiasa ada hikmah disebalik semua yg Allah telah aturkan..

Dah hampir setahun aku di johor bahru..awal-awal start kerja di sini agak kekok..xde lagi kerja shift cuti lama-lama..sekarang back to normal working office hour..8.30-6..sabtu ahad je cuti..sangat tak seronok..tapi bila dah sebulan kerja, terpaksa juga terima hakikat..kerja setakat ni ok lagi..Alhamdulillah, dalam xsampai setahun lagi dah 2kali naik gaji..suka ok naik gaji..terasa dihargai..

Cerita pasal family pula, seronok dapat duduk dengan parents..sedikit sebanyak dapat belajar masak dgn mama..ada masa kadang-kadang bawa nenek berjalan..nenek sangat suka berjalan..sampai singapore pun dia ajak masuk..so, weekend aku memang banyak habiskan masa dgn family..

Ok pasal bf pula, dah lama aku putus..bulan 2 aritu..dan bulan 3 mamat tu dah kahwin dengan perempuan lain..atas sebab yang malas aku nak ceritakan kat sini..tp yang paling aku tak puas hati, bila dia dah kahwin, dia nak jugak contact aku kata dia rindu aku and tak bahagia la bagai..suruh aku jadi isteri dia no 2..bila cerita kat mama, terus mama nasihat macam-macam..lepas dari tu, aku anggap kami memang tiada jodoh..tu pun selepas sebulan meroyan..

Ok taknak lagi ingat kisah tu..sekarang cuma try berusaha nak hidup dengan lebih bahagia, bersama parents and family..ini je masa yang ada untuk berbakti pada mak ayah..selagi mereka masih hidup..insyaAllah, ada jodoh nanti..

Kawan-kawan pula memang aku takda kat jb ni..so agak bosan bila takda geng tengok movie, karok, lepak-lepak..kawan kerja semua cina dan semua dah ada family..tapi takpela..kalau ada wedding invitation memang aku akan pergi kl and jumpa kawan-kawan kat sana..so basically duk rumah kat jb ni memang jimat sebab takda geng nak bazir duit tak tentu hala..

Ok korang, dah banyak juga yang aku type hasil ringkasan aku selama setahun..hope till we meet again..good nite..Assalamualaikum..

Gambar raya 2013, masing-masing dengan telefon..

Thursday, September 6, 2012

Cermin kereta pecah

Apa yang nak buat bila cermin kereta pecah disebabkan terkena batu masa orang potong rumput?



Hari Isnin yang lepas, masa nak siap-siap pergi kerja malam, terkejut bila tengok cermin belakang kereta dah retak beribu-ribu. Aku pun tanya jiran, dorang cakap kena batu orang potong rumput la tu sebab memang petang tu ada 1group yang datang potong rumput kat tepi-tepi jalan kawasan perumahan tu. Kereta aku yang park dalam rumah pula boleh terkena batu.

Malam tu aku ke tempat kerja lambat sedikit. Balik sahaja kerja pagi tu(hari Selasa), terus ke balai polis untuk buat laporan. Selesai buat laporan polis, aku ke Pihak Berkuasa Tempatan Kulim Hi-Tech dan buat laporan di situ. Motif utama nak claim ganti rugi cermin belakang tu. Bak kata mak, kalau ada rezeki, dpt la claim, kalau xde, bayar je la sendiri.

Settle buat report kat PBT, dorang just bagi tau yang dorang akan contact subcon yang potong rumput tu and company tu yang akan bertanggungjawab. Petang tu jugak company tu call and bagi tau nak datang rumah untuk tengok cermin tu. Nama dia Pakcik Halim. Lepas pakcik tu datang tengok kereta dan report polis, dia bagi tau yang tempat betulkan cermin dah tutup and tak sempat nak buat petang tu. Dia janji untuk datang semula esok dan akan tunjuk jalan ke bengkel tukar cermin tu.

Pagi Rabu, lepas balik kerja, pakcik tu datang rumah dan aku bawa kereta ke bengkel. Semua urusan harga pakcik tu yang settlekan dengan tauke kedai cermin. Walaupun tunggu lama juga nak tunggu perodua hantar cermin, akhirnya aku dapat semula cermin belakang. Lega tak keluar duit sendiri untuk baiki cermin tu. Bersyukur masa cermin pecah tak hujan lebat. Walau letak bawah bumbung kalau dah hujan lebat, confirm akan tempias dan air akan masuk dalam kereta. Alhamdulillah semuanya dimudahkan. Sampai je rumah lepas cermin dibaiki, terus hujan lebat.

Saturday, August 4, 2012

Melancong ke Korea hari ke-tujuh. Korean Silk and 63 Building

18 November 2011 :
Plan untuk hari ini hanya lah untuk shopping korean silk dan souvenir sikit-sikit..sebelah petang pula ke 63 Building.

Pengalaman nak cari korean silk, memang jauh gila kami berjalan..dari dondaemun station kami berjalan kaki ke Kwang Jang Market..kat pasar tu, memang terlampau banyak lorong-lorong kedai yang jual kain-kain ela cotton.. tapi nak jumpa korean silk yang betul-betul tu memang susah sampai sesat-sesat.. lucky kitorang boleh browse internet dan jumpa dari 1 blog, bagi tau ada 1kedai yang ownernya boleh cakap english..siap provide phone number lagi..kitorang terus call dan owner tu terus ambil kitorang yang sesat untuk ke kedainya..

Serious memang agak mahal korean silk kat sini..masing-masing beli 1 je untuk emak sendiri..untuk diri sendiri beli kain cotton je..hehe..sepasang korean silk harga 81,000won..duit malaysia ada la dalam RM240..tu yang paling murah boleh dapat..beli sepuluh pun tetap harga sama..if guna credit card kena bayar extra..jom tengok kedai uncle ni..

macam-macam corak ada..
pulun mintak kurang..
pilih-pilih mana yang berkenan.
dah banyak sangat, sampai tak reti nak pilih..
haa yang ini untuk mak saya..
Selesai beli korean silk, kami beli kain-kain cotton yang ada jual kat deret-deret lorong tu..memang sangat banyak pilihan..dah siap potong 4meter..tinggal pilih corak sahaja..kain cotton ni boleh tahan lembut juga dan sepasang dalam 10,000won (RM30)..yang tu kami borong banyak..sebab murah kan..

Selesai beli kain-kain ni,nak pula cari brooch yang cantik-cantik..tapi bila tanya orang-orang kat Kwang Jang market ni, hampir semua orang blur and tak paham..so kami cuma berjalan ke Insadong untuk beli souvenir. Insadong ni kalau nak pergi, korang boleh naik subway and berhenti dekat Angguk Station. Memang agak panjang lorong kedai souvenir di sini..macam-macam yang boleh dibeli.. Untuk kawan-kawan kerja, disebabkan ramai yang chinese, kami belikan chopstick dan sudu yang panjang tu..tak tau apa nama sudu tu, tapi kat korea memang pakai sudu tu.

Antara kedai souvenir di Insadong
Masing-masing tangan dah penuh..
Selain tu, fridge magnet, penanda buku, T-shirt korea pun banyak yang cantik-cantik kat sini..T-shirt kat sini lagi cantik kalau nak banding dengan yang dijual di Namdaemun Market. 

Habis membeli di Insadong, kami bergerak ke Itaewon untuk lunch..Sampai di Itaewon station, barang-barang yang kami dah beli, kami letak kat dalam locker yang disediakan kat dalam station tu. Kami bercadang untuk datang makan malam di Itaewon, jadi tak perlu bawa barang-barang banyak untuk berjalan ke tempat seterusnya.

Tempat lunch kami hari tu ialah tempat yang sama pernah kami makan masa 2nd day..tapi bila kami datang petang tu, dandan terus nasi beriyani habis..yang ada tinggal nasi goreng yang harganya sama dengan nasi beriyani..sebab semua dah malas nak layan, kitorang makan je..pandai juga owner restoran tu nak berjimat ye..tak patut..

Bila masing-masing dah kenyang, kami bergerak ke 63 Building. Bagaimana nak ke sana?Subway ke Yeouinaru Station dan dari situ naik bas ke 63 Building. Ada banyak attraction di 63 building ni. Kami hanya masuk 2 tempat sahaja iaitu Sea World dan Wax Museum. Total harga 28,000won(RM90).

Sebelum masuk,sesi bergambar..
bersama penguin pula..
Hi penguin..akan jumpa Oktober nanti..:)
obor-obor kan?
ada performance juga..sesi bagi makan ikan..
muka orang yang ada dalam duit korea..
Good girl!
lambaian diva u olls..
berebut lah korang..
ada hati main janggut orang tu..haha
playing piano with Beethoven..
tak habis lagi berebut..
tak nak kalah orang demam ni..haha
Selepas melawat dua tempat tu, terus kami bergerak semula ke Itaewon..tak nak balik lewat sebab takut tak sempat naik last subway..sampai Itaewon kena makan, kali ni di Pasha Kebab lagi..mungkin dah seronok makan kebab dan kentang kat situ sangat sedap..Sebelum gerak balik, tak lupa untuk ambil barang-barang souvenir dalam locker kat Itaewon station..Sampai je bilik, tido nyenyak bak kata orang utara tido tak kalih, sebab penat dah berjalan banyak harini..

tengok pun dah tau kebab tu sedap..hehe
jus strawberry dia pun sangat sedap!
p/s : 8th day will be our last day and shopping day..habiskan duit..

Saturday, July 14, 2012

Melancong ke Korea hari ke-enam, Everland.

17 November 2011:
Hari ini kami ke Everland Korea. Everland adalah taman tema yang terbesar di Korea. Bagaimana nak ke Everland? Everland agak jauh dengan tempat kami duduk.Perjalanan mengambil masa 2jam dengan menaiki subway dan bas. Kitorang naik subway sampai Gangbyeong Station. Dari station tu, kena ambil bas 5800 ke Everland. Susah juga nak cari bus stop mana yang bas 5800 lalu. Rupa-rupanya bus stop tu terletak di tengah-tengah jalan. Perhentian terakhir bas 5800 adalah di stesyen bas Everland. Dari stesyen bas tu ada shuttle bus yang disediakan untuk naik ke pintu masuk Everland.

Bila sampai pintu masuk, semua beratur nak beli tiket. Disebabkan kami ada pamplet yang kami ambil di Lotte World, kami dapat diskaun. Diskaun tu hanya untuk pelancong asing sahaja. Kitorang kena ke Group Ticket Office untuk isi borang dan dapat harga 33,000 won (RM100). Harga asal 40,000 won. Kalau sesiapa yang nak pergi, rajin-rajin la tengok website Everland sebab ada discount coupon for tourists, so boleh print from situ sahaja.

Everland sangat besar dan semua games yang ada sangat best. Bila time winter, akan ada game yang hanya dibuka time winter sahaja. Bukan setakat games, tapi ada juga zoo yang tempatkan haiwan-haiwan yang susah nak jumpa kat Malaysia.Yang paling menarik sekali masa parade show dan bunga api. Make sure korang stay sampai habis bunga api,sebab still ada bas yang akan ke Seoul menanti walaupun dah lewat. Bunga api sangatlah hebat.Tak sempat nak rakam sebab terpegun dan betul-betul menghayati. Jom kita tengok semua gambar dan video moonlight parade..
Total 198,000won untuk 6orang..
Pintu masuk Everland
Peta Everland..
Tema masa kami pergi - Christmas!
Roller Coaster yang terhebat! T Express..dibuat daripada kayu..

Maskot di Everland

Bersama biri-biri(tak pasti)..hehe masa ni kami yg lain sibuk beratur sejam nak naik roller coaster T Express.
Kangaroo..will meet you this October.
Harimau..
Suasana malam di Everland
Parade show..
Kereta berhias..
Tetiba on the way balik, semua bercita-cita nak kerja part time macam orang-orang kat parade ni..


P/s : Next day shopping souvenir dan 63 Building..

Thursday, July 12, 2012

Please help to complete the survey.

Hi all,
I need help from all of you..a few days ago I received 1 mail from an unknown person. She asked me to post her mail on my blog in order to help her to complete her PHD task.

So people, feel free to help ya..Just complete the survey..10 minutes only..


***********************************************************
Assalamualaikum and Hi to all,

I would appreciate if you could help me to complete my survey (part of my Ph.D task). and it should be great if you can share this survey to your friends. 

You are invited to complete this survey,

**If you are internet user who always/sometimes finding any information from blog contents
**Active or not active blogger
**Always/sometimes read blog(s) . E.g: gossip's blog, travel's blog, education, entertainment, personal..whatever about blog
**...are planning to be a blogger :)

If you have any questions, please don't hesitate to 'PM' me here..
Link: Click here

Thank you so much. 
*********************************************

Wednesday, June 20, 2012

Melancong ke Korea, Hari Ke-lima. Nami Island dan Lantern Festival Cheonggyecheon Stream.

16 November 2011 :
Seperti biasa pagi-pagi lagi kami dah bersiap-siap ke subway untuk ke Nami Island. Kita boleh ke Nami Island dengan menaiki subway ke Gapyeong Station dan dari Gapyeong Station, terus ambil teksi dan cakap  je nak ke Nami Island, confirm taxi driver akan faham. Perjalanan dengan teksi hanya 5minit sahaja dan harga dalam 3,000won (RM9).
visa masuk..
Turun dari teksi dah nampak ramai orang beratur untuk beli tiket masuk ke Nami Island. Disebabkan kami pelancong, harga lagi murah berbanding harga untuk orang tempatan. Tiket feri dan visa hanya 8,000won(RM24) seorang. Hanya ada sebuah feri sahaja dan feri ni akan berulang alik setiap setengah jam dari darat ke Nami Island.

di belakang kami ni lah feri yang kami naik..
Lihatlah contengan-contengan di dalam feri..memang banyak tempat yang kena conteng. mungkin mereka ingat vandalism ini satu art..
Ok mari ceritakan apa sebenarnya yang ada di Nami Island ni. Sebelum kami sampai di Nami Island, kami cuma tau yang Nami Island ni tempat penggambaran cerita Korea Winter Sonata. Bila dah sampai baru la terbaca pasal sejarah wujudnya Nami Island ni. Dinamakan atas nama seorang tentera yang bernama General Nami kerana dia ni seorang tentera yang paling hebat berkhidmat semasa pemerintahan King Sejo dan mati di usia yang muda 27 tahun.
Selamat datang ke Nami Island.
Fidzin(kanan sekali) nak tangkap nyamuk.
semangat si farhan(second paling belakang) nak bagi flying kiss..
tourist lain yang tolong ambilkan gambar kami ni.
Apa aktiviti yang boleh dilakukan?memang tak banyak sangat aktiviti. Cuma boleh bergambar, bergambar dan bergambar. Sebab pemandangan di Nami Island sangat cantik mungkin kami pergi season autumn. Tapi kalau spring lagi cantik agaknya. 

Jom tengok apa yang jadi bila konon nak bergambar dengan daun kering kekuningan. Masa awal-awal memang paling lawak sebab tak reti nak baling daun tu macam mana. Apa yang jadi??haa macam kat bawah ni laa..lawak ok!setepek daun kat muka. 

percubaan pertama.."aku terima seadanya apa yang ko baling"
percubaan kedua.."eh, aku nak terima ke aku nak elak ni?yang penting aku posing."
percubaan ketiga.."aku dah siap-siap posing ni.kalau tak cantik, lu bikin wa marah wey!!"
Pastu gambar haram, buruk gila. dah lama-lama practise baru tau teknik-teknik. Kalau kat Malaysia tak ada pula korang nak main daun-daun kering ni kan..hehe

Akirnya..berjaya juga gambar bersama daun-daun..
:p

sambil melompat pun boleh..kami percaya, practise makes perfect!
Setelah penat membaling daun dan melompat..
Gambar kelas..

Cover album band kami..

Selain itu, boleh juga sewa basikal dengan harga 5,000won sejam. Masa nak sewa basikal ni, memang kena tinggalkan ic/lesen dan kami boleh nampak ramai juga orang Malaysia yang datang dan sewa basikal sebab nampak banyak lesen orang Malaysia. Dan terimalah video yang ekslusif ni..



Tudiaa naik basikal colour pink..
Pusing satu Nami Island..
Dah penat berbasikal, kami dah start lapar. Ada satu-satunya kedai makanan halal di Nami Island. 1 set makanan dan air harga 10,000won(RM30). Dah itu sahaja yang kami boleh makan, apa lagi, makan lah dengan lahapnya walaupun tak berapa kena dengan tekak masing-masing.

Nasi, telur dan kimchi..
Lapar..
Selepas makan, sambung jalan lagi, ada 1bilik yang diletakkan gambar pelakon-pelakon winter sonata dan di situ juga penuh dengan contengan. Dari seluruh pelusuk dunia, semua datang menconteng dinding bilik tu.Orang Malaysia pun ramai yang tinggalkan kenangan dengan menconteng kat situ.
Diva jehan bersama gambar-gambar winter sonata..
Winter Sonata..
Selesai sudah bergambar, dalam pukul 4 petang, kami bergerak balik semula ke darat dengan feri tadi dan mengambil teksi untuk ke Gapyeong Subway Station. Dari situ kami ke Gwangwhamun Station untuk ke Cheonggyecheon Stream. Sebenarnya stream ni ada sejarah tersendiri untuk Korea, tapi malas nak cerita.

Betapa ramainya orang yang datang..
Pada waktu ini memang ada lantern fesstival. Bonus untuk kami sebab datang time ada festival. Memang meriah sebab festival ni hanya seminggu sahaja dan penuh sesak dengan orang-orang tempatan. Sangat-sangat cantik patung-patung kertas yang dalamnya ada lampu-lampu dan di letakkan di atas aliran air ni.











Selesai berjalan habis di Cheonggyecheon Stream ni, kami bergerak ke Itaewon untuk makan. Malam itu kami makan di Delhi Dalbar Restaurant. 1set roti nan bersama ayam tandoori berharga 11,000 won(RM33). Servis restoran tu sangat lambat dan ayam yang dipanaskan, tak begitu panas sebab dalam isi ayam tu still rasa sejuk baru keluar fridge. Set nan tandoori nya pula tiada kuah yang nak dicicah. Kena order 1mangkuk kuah sebab masing-masing tak boleh makan kalau tak ada kuah dalcar.

Roti nan dan ayam tandoori..
Selesai hari ke-lima kami di Korea. Hari seterusnya pula ialah di Taman Tema Everland.