Thursday, June 4, 2009

lampu jalan..

meeting hari ini, langsung tidak senyum..muke ketat semata..memalingkan muka pada org yg berkenaan shj..selebihnya, focus pada tgn yg ligat melukis butterfly di buku nota..dlm hati ni, xhenti2 doa..cepat la abes meeting ni..malangnya, maken panjang lak bebelan penyelia tu..muka aku dah panas ditenung sepasang mata..tp aku tetap buat bodoh..

abes je meeting, teros aku kluar..2 org abg ajak minum..yg pasti mereka berdua ni, bujang lagi..so, aku join dorg after inform en ezree n en roshariman yg nk g breakfast kejap...after minum, sementara nk tunggu en ezree bersiap, en roshariman dgn tanpa dipinta menerangkan pada aku sdikit sbanyak tntang lampu jalan n aktiviti harini..

ini ape yg ade dlm bilik en roshariman..en roshariman terangkan pada aku berdasarkan schematic diagram ini..


hanya 2 lampu yg tengah saje masih digunakan sekarang(sodium)

selepas enjin lori dihidupkan, kami bergerak ke kg melayu subang..

first tyme aku dok dlm box tu..naseb baek aku bukan jenis yg gayat..tp syok dok ats tu..angin kuat..plus matahari tegak atas kepala..

ni lampu yg xnyala..


lori dr atas..


pemandangan dari atas..


ape yg ade dlm box lampu jalan..ignitor, choke n capacitor..

bukan sng keje tu..tambahan lak ade arus elektrik yg mengalir..smua langkah2 keselamatan mmg wajib diambil..silap sedikit, melayang nyawa akibat rencatan elektrik..sbb tu, test pen ktorg wajib bawak ke mana saje..mmg respect pada encik2 technician yg hebat2 ni..

ini ade video yg aku record masa dok kat bawah..


video


video

p/s : pengalaman yg menarik hari ini..diharap dapat belajar lebih pd hari esok..

8 comments:

:: Bu Boyz :: said...

Mantap... sure best... tapi takut...

John Iverson said...

Meeting mmg bosan... tp keja kamu ni agak mencabar jgk yek... involve high...

xuen adyla said...

wah kak iyllie
xuen kagum tu
amazing

pal7 said...

seronok betul duduk di awan kan?.hehe

Mohd Fakhrurazi Jamaludin said...

Ooo...suami org tue satu tmpt praktikal ek?

iyllienaz said...

bu..
mmg best..klo takot, dok bwh je la, tp tyme ni je la peluang nk rasa smua tu..

john..yup..sgt mencabar..biasala meeting..dgr saja ape bebelan mereka..

xuen..
haha..best la adeq..wat keje kat tmpt tinggi camtu..

iyllienaz said...

pal..seronok2..tp lebih seronok klo dpt naek flight..

razi..suami org tu mmg dah keje..technician di situ..

KhairiL's said...

ko bljr kos apa ekk
pasal elektrik ke