Friday, December 4, 2009

hari yang mencabar..

salam 1 malaysia..entri yg aku nk tules ni mungkin panjang berjela2..make sure korang rajen baca abeskan line by line..

tiba2 aku teringat zaman kat sekolah...klo xsilap aku april fool..mase tu aku form 4..dorm aku plak yg ada cume form 2,form 3 n form 4..kiranya ktorg batch form 4 yg paling senior kat block tu..so, malam april fool tu, mmg aku malas nk buat jahat kat org..sbb masa aku juniors dulu, aku selalu gile kena bersihkan dorm sbb dorang suka buat mcm2..and sudahnya, juniors yg jd mangsa membersihkan..

malam april fool yg indah, aku tido dgn lenanya..aku mmg xsedar lgsg bunyi yg pelik2 atau mungkin aku sedar tp aku buat endah xendah je..penat sgt sbb tyme tu aku busy training tarian utk konsert amal umh org2 tua..

pagi tu, seperti biasa pukol 6.45pagi ada juniors yg kejut aku bgon..mmg hari2 ditugaskan utk kejut ktorg form 4..so aku baru hegeh2 nk bangun..padahal doa breakfast akan baca pukul 7pagi and latecomers dining hall akan start 7.05am..saat aku bukak mata, lampu dorm mmg dah nyala..bunyi bising kedengaran dr juniors2 form 2 sbb masing2 sebok membahagi tugas bersihkan dorm..

baru aku nk pijak lantai, aku da nmpak ada cecair dynamo kat atas lantai..naseb baek aku xpijak..dlm hati aku dah gelak2 sbb kesian kat sape yg nk buat jahat kat aku tapi aku lebih bijak mengelak sbb aku dah nampak..

so, aku terus je jerit.."form 2 sorang..meh sini kejap"..datang la terkedek-kedek sorang dpd 3org form 2 dorm aku.."boley x u tlg bersihkan lantai ni..sape la jugak yg nk kenakan i ni,"arah aku pada junior tu..dye hanya mengangguk lemah..xkan dye nak kate xboleh..mau kena pelempang ngan aku..haha

aku pon berjalan la ke locker aku yg pintunya tertutup..bile saja aku bukak 2-2pintu locker aku, aku mmg terkejut gile..smua baju kurung aku dah xde..baju sekolah pon lesap jugak..and segala barang2 aku mcm deodorant, losyen, sikat, bedak smua xde jugak..mmg kosong..ngan underwear2 dalam drawer smua hilang..

dan ade gak 1 benda pelik yg ada kat atas drawer tempat aku selalu letak aku nya barang2 bedak, deodorant, losyen tu..nk tau x ape??sebijik telur ayam yg telah dipecahkan..yg macam if korang nk goreng telur letak dalam kuali tu..haa..macam tu la keadaan telur tu dalam locker aku..aku mmg betol2 mcm nk pengsan..dah la baju2 xde, tibe2 dtg telur plak nk kena bersihkan..mane aku xgelabah..aku nk g kelas pakai baju ape ni..dalam hati tu dah menyumpah seranah..siapala yg siot betol kenakan aku kaw2 ni..

terus aku kecoh2 pinjam kat kawan2 aku yg 1 dorm gak n form 4 gak..epok, zuly n ezmah la jadi mangsa..pinjam baju kat org laen, kain kat org laen, tudung pon cari kat dorm sebelah..so, benda tu xjadi masalah jugak la kan sbb da jmpe 1set baju sekolah lengkap yg semua hasil pinjaman kat org..

so, bile dah lega ada baju sekolah, aku tgok jam dah pukul 6.55pagi..form 3 mmg smua dah xde n gerak g dining hall..form 2 plak dah abes kemas n sapu dorm..cume yg belum kemas telur dlm locker aku je..so, aku ckp ngan juniors2 tu, "xpela, korang just kemas katil i je..pastu turun je dining hall dulu..nant jadi latecomers, susah plak, kena deduct housemarks.."

bile aku kuar dorm nk cari towel nk g mand, mmg siot..towel aku pon hilang jugak..tgok2 bakul toiletries aku pon xde gak..aku dok pikir camne aku nk mand ni..tibe2 aku teringat naseb baek ada towel kat dalam bag luggage aku, g la gerak g luggage room plak cari beg aku..dah jumpe towel, aku maen rembat je toiletries ntah sape2 yg ada..aku dah pikir mmg sah aku xkan sempat mand..

aku dah dgr doa makan dah berkumandang dr dining hall..aku amek listerine siapa ntah, kumur2, basuh muka seadanya and terus balik dorm..aku terpaksa tutup pintu locker aku sbb tiap2 pagi mmg akan ada high community house dtg check dorm utk bagi markah..telur dalam locker aku terpaksa biarkan sbb mmg xsmpat nk buat apa2..

aku terus g ironing room, iron baju sekolah secepat mungkin tanpa iron lengan..kain sekolah mmg aku xiron..tudung sekolah aku gosok xsmpai 15saat...aku pon pakai dgn sepantas kilatnya n terus amek beg aku n kuar dorm..naseb baek form 2 dah kemaskan katil aku..klo x, lagi kelam kabut aku nk buat smua..

and bertambah malang naseb aku bile nk pakai kasut, kasut aku pon xde jugak..masa tu mmg bertambah2 la carutan aku...mmg jam aku dah pukol 7.05pagi..so, aku terus decide xnk g dining hall terus..sbb 7.10pagi nant prefect akan baca doa lepas mkn..aku terpaksa pakai kasut yg xtau empunya siapa..dah la besar gedabak..

tapi bersyukur gak sbb naseb baek ada kasut extra kat rak kasut tu..klo x, nant macam2 akan jadi tyme assembly...prefect akan denda and akn deduct housemarks..pastu tyme house meeting, kena menjawab plak nape aku menyebabkan housemarks berkurang..padahal selama ni aku tambah housemarks sbb da wakil macam2 utk athlete smua tu, aku xberkira pon..

tyme aku nk turun dr blok,ade form 5 nk check dorm n bagi marks..dye tegur aku.."nape xg dining hall?".Aku pon buat la muke berkerut sambil cakap "err, saya saket perut la..berak2..tu yg xsempat nk turun breakfast." Amek ko, terus laju je aku menipu..

kesimpulannya, hari tu, aku dapat rasakan yg aku lah paling busuk sbb xmandi n paling selekeh sekali sbb smua yg aku pakai pinjam kat org..mmg xselesa lgsg..mmg sape yg kenakan aku tyme tu aku rasa mmg melampau betul n buatkan hari aku menjadi yg paling mencabar selama aku dok situ kat situ..lagi mencabar dr tyme aku kena ragging ngan senior tyme jadi junior dulu..

nak tau ape jadi kat baju2 aku tu n sape yg kenakan aku??nant aku sambung entri laen ok..now ni mcm mata da terlelap2..esok ada class lagi..so,tyme for me to sleep..
nyte..

happy bufday to my beloved brother MUHAMMAD FALIQ NAZRI..semoga hidup diberkati dan dimurahkan rezeki..Amin..

20 comments:

hans said...

aku benci april fool

Arief Arf said...

hahaha..
duk asrama mane dulu?
mrsm ke?

malang gile..
apela senior kena buli..
hahaha

X)

aZizoL said...

kahkahkah..giler mencabar camtu..

xsabo nk tau kat mane baju ko melayang tu..

EIPUL said...

ahahaha

zaman sekolah memang best kalau nak dikenang. Kelakar.
Alah, biasalah kalau dudk asrama memang macam ni lah jadiknye~

LOL

Fatt Chin Choy said...

kejam! memang kejam!
haha

Hanida Lavida said...

hahah..
rupanya memang junior kena buli dengan senior eh?
cuci lantai kemas katil eh..
ingatkan rekaan .
rupanya mmg betul2. haha..

yul said...

uh..
buat sy teringat zmn april fool dolu2..
uh..
sy jugak salu jadik mangsa..
aiyakkk..
xsuke2..
;p

GhOsToNe said...

adoyai...

ponek mato den baco ek..

mmg kuang ajo lew sape yg buek tue..

kalo den pn mmg gelabah tahap cipan r!!!

k.A said...

cesss
cerita bersambungan
haha
br nak seronok baca.

Fauzzan Helmy Anuar said...

Illi
Sabar ye
Tabahkan hati
Sedekahkan fatihah banyak2 untuk Abah

tengku_fir21 said...

hahaha...
standard ler duduk hostel tk mandi


*hepi besday..hadiah tak der

anwaruddin said...

hahahaha! kesian gile kau, bawak besabar ye, :)

iyllienaz said...

hans..
aku pon benci april fool..

arief..
aku dok hostel kat sban..bukan mrsm..mmg malang sbb da jd senior pon still kena buli..haha

azizol..
haha..tunggu entri laen..nant ko tau la mana melayang baju2 aku..

eipul..
mmg rindu zaman sekolah..rasa nk jd budak sekolah balik..haha

fatt..
ko lagi kejam aku rasa..

hanida..
haha..buli sket2 je..masa i juniors dulu lagi terok kena buli taw..

yul..
zaman2 sekolah dulu best..

iyllienaz said...

ghostone..
penat baca ke??nape?colour font wat saket mata ek??nant illi tukar..

k.a..
nant sambung baca entri laen ek..malas nk type..

mie..
thanx ek..

fir..
cis..xstandard utk aku..wlopon skolah aku smua pompuan, tapi still xbest klo xmand...
thanx..nk bufday present gak..

nuwa..
tau xpe..mmg kesian kan..bersabar je la..

Noorlaila Mohamed Nor said...

huaaa baru baca
gila xtahan
tp kalau hostel aku
aku bangun lmbt n xsempat mnd
trus buat2 saket masuk sickbay
sekolah mana dulu?
gila dasyat adatnya
haha

iyllienaz said...

laila..
haha..ko mmg dasyat..terus masuk sickbay..aku plg benci sickbay sbb seram n tahap buruk..haha

Noorlaila Mohamed Nor said...

haah mmg tempat yg menyeramkan kalau dok sickbay sorg2
kat dlm toilet tu org ckp ada hantu
muahaha tp best
tidoq je spanjang hari
lunch ada junior hantaq nasi
fuhhh best!

NICK IRFAN said...

mohd faliq nazri ni adek awk ker? wah! rambut dia sejibik mcm sy... hehe

iyllienaz said...

nick..
a'ah adeq..haha..rambut dye mcm2 style..rambut sama, muka ada same x??

NICK IRFAN said...

muka dia mne ada sama dgn sy sbb dia muka mlyu saya mcm cina... hahahhaa