Sunday, January 31, 2010

teater di universiti malaya

rukh..

teater yg betul2 menyentuh hati..

aposh kalau setiap kali dia berlakon teater, wajib jemput aku untuk datang menonton..iya..dulu memang aku pergi sebab kekasih hati ada di sana..so, sambil tengok aposh berlakon, jumpa jugak lah buah hati..tapi setelah hidup single yg agak lama ni, dah lama gila aku xjejak kaki kat UM..

tapi bila aposh beriya2 ajak tengok dia berlakon, tak sampai hati pula kalau xpergi..aku ajak loque yang tengah stay kat rumah kakak dia untuk pergi bersama..

14hb januari..selepas solat maghrib, terus ambil loque di ss12 subang..on the way tu, linlan dah call bagi tahu yang teater kali ni bukan di dtc seperti tahun2 sebelumnya..but this time, kat dewan yang depan library..ok..hall tu aku penah masuk dulu..tengok dikir barat..so, takde masalah untuk aku cari hall tu..

sampai hall dalam pukul 8.35malam..call lin and dia suruh aku masuk je sebab dia dah dalam hall dengan kawan-kawannya yang lain..aku dan loque ambil tempat 2 row dari depan..naseb baik ada juga kosong..xsampai berapa minit lepas tu, lampu dipadamkan dan bermulalah kisah tersebut..

intro nya ada seorang lelaki yang dibalut seperti kain kapan sedang berdiri di atas pentas..

cerita ini mengisahkan seorang lelaki yang bernama abu..dia telah mati, tetapi konon2nya telah ditolong oleh 2 watak yang sebenarnya adalah sebahagian daripada dirinya sendiri sebelum dia melangkah ke alam kubur..2 watak tersebut adalah kenchana dan indera..dengar macam tak logik..memang tak logik pon sebab ini adalah teater dan rekaan semata-mata kan..

abu diberi 3permintaan oleh kenchana dan permintaan pertamanya adalah untuk mengetahui bagaimana dia mati..

abu sebenarnya menghabiskan hidupnya dengan melayani perempuan-perempuan yang kaya atau erti kata lain ialah GIGOLO..dia bertindak begitu sebab hendak mengumpul duit untuk pembedahan ibunya yang sakit..

malangnya, antara ramai-ramai perempuan yang ditidurinya, ada seorang yang bergelar datin..dia sangat marah dan cemburu sebab abu melayan ramai sangat perempuan..datin itu mengupah orang untuk mengambil gambar abu apabila 'bersama' dengan perempuan lain..

gambar2 tersebut di hantar kepada ibu abu dan ibunya begitu terkilan sekali sebab anaknya sanggup melakukan perkara2 yg terkutuk itu..si ibu memang tidak mahu langsung mengaku yang abu adalah anaknya..

abu ada seorang rakan baik sejak kecil dan apabila besar telah menjadi doktor..doktor tersebutlah yang merawat penyakit ibu abu..abu telah berpesan kepada doktor itu walau apa pun yang terjadi, guna duit yang abu telah simpan dan bawa ibunya membuat pembedahan di luar negara..

kali terakhir abu bersama datin tadi dan datin itu telah masukkan racun dalam minuman abu..saat itulah dia menghembuskan nafasnya yang terakhir..

permintaan kedua abu ialah untuk berjumpa dengan ibunya..tetapi mustahil untuk orang yang telah mati berjumpa dengan orang yang masih hidup..

jadi, kenchana dan indera bawa abu ke kuburnya sendiri dan saat itu lah betul2 memilukan..ibu abu telah pon selesai menbuat pembedahan dan beransur sihat..kasih seorang ibu, hari2 ibunya menjenguk kubur anaknya..dan telah dengarlah luahan seorang ibu terhadap anaknya..

akhirnya abu berjaya melangkah ke alam seterusnya..

ok..ending teater itu memang sedih..masa mak abu meluahkan perasaan di kubur anak dia, loque menangis tengok teater tu..aposh yang jadi ibu abu..dia betul2 bawa watak dengan baik dan mendalami watak sebagai mak abu..

congratz aposh...haha..aku xtau result teater itu..macam dengar2 korang dapat 2nd kan..apa2 pun, congratz again..kau hebat bab2 berlakon ni..



loque, linlan, aposh, illi

Saturday, January 30, 2010

karnival buku MPH 2010

aku dah habiskan baca novel blog priasetia yang anuar kamaruddin tulis...
walaupun sibuk minggu ni, tapi aku berjaya jugak habiskan..haha..kalau dah start baca novel, memang susah nak berhenti selagi xtamat..

jom kita pergi ramai2..nasib baek aku xde class hari sabtu..class aku cancel..tapi hari ahad class from 9 smpai 6..kena sediakan mental dan fizikal ni..kalau x, pengsan nanti..haha

tapi arini memang aku xdpt pergi stadium kot sebab qis ajak jalan2 kat mid valley..memang akan ramai orang kat mid..sebab gaji dah masuk, dan arini cuti lagi..haih..xpela, layan je qis tu..bukan selalu kan...

aku akan pergi karnival mph tu hari isnin..sebab isnin aku xde class..so, kawan2 mari kita pergi stadium malawati shah alam...bukan senang nak ada karnival mph ni..

Sunday, January 24, 2010

untuk laila..

Aku
Boleh
Cerita
Dan
Esok
Fahrin
Geli
Hati
Import
Jus
Kedondong
Letak
Madu
Nenas
Oh
Pantang
Que
Rimas
Sedikit
Telah
Ubah
Variasi
Walaupun
Xtra
Yis
Zahir

Thursday, January 21, 2010

hidup bagai terhenti..

sejak kebelakangan ni, hati aku mmg xtenteram..ada 1 masalah yg betol2 buat aku pening..ade sape2 ley ajar aku statistical toolbox??bile aku tnya, smua jwb xtau..tlg la ada sorang pon jadi la yg sanggup jd cikgu tusyen aku..aku jd serabut bila stuck kat situ..mmg selama ni aku belajar sendiri and tru internet..tp bile masuk statistical toolbox tu aku dah betol2 penat nk phm..xphm langsung ni..mane aku xtensyen..

yobsumo beriya2 suruh aku bunuh diri sbb ketensyenan yg melampau tu..ade ke suruh tinggalkan wasiat utk dye..harta pon xde, nk wasiat ape??

sbb aku asek pikir pasal statistical toolbox tu dan dah start stress, aku bawak diri g tgok movie..minggu ni je dah 2 movie aku tgok..1st sekali ahad malam aku tgok avatar.. and yg 2nd ptg td..tgok spy next door..

yg kelakarnya, movie petang td pukul 2.20pm..kitorang smpai jusco bukit raja dlm 2.15pm..sorang mamat india ni jaga kaunter..bile dah pilih movie, biasala orang xramai weekdays kan..pastu dye suruh bayar rm30 sbb kitorang ada 3org..maknanya sorang rm10..bile ckp kitorang student, ada kad m3x, dye ckp movie baru mmg xde student price..ohh..ok..sebenanya aku tau dye tipu..tp malas nk gaduh..

lepas tu, dye xbagi tiket pon..dye kate xpe2, nant masuk je pastu duduk lah kat tempat yg kitorang dah pilih tu..nampak sgt dye nk songlap duet tu..pastu dah kawtim ngan kawan dye yg jaga tiket tu..kawan aku muke dah blur2..kata dye dlm hati, penah ke beli tiket movie tapi xdpt tiket??haha..

lepas tu, selamba je aku cakap.."kitorang nk tiket tu sbb nk buat kenangan"..

amek ko..terdiam mamat india tu..padan muke..terpaksa dye print tiket..ko ingat senang2 ley tipu perempuan melayu terakhir mcm kitorang ni??

p/s:esok nk g tgok adnan sempit plak..
yob jangan harap nk dpt ape2 harta wasiat..

Thursday, January 14, 2010

air cucur badak..

malam semalam aku betol2 saket kepala..berdenyut2 dan berpusing2 aku rasa smua benda yg aku tgok..aku mintak jasa baik kawan aku tlg picit kepala aku..perbualan atara aku dan dye..

bib: wey, panas ko nye kepala ni..panas dalam ni..
illi: ye ke..camtu aku kena minum air CUCUR BADAK la ni..

korang tau x,bib dah gelak guling2..sebok hebohkan kat 1 umh.."wey, lepas ni klo nk sejukkan badan minum air CUCUR BADAK ok.."

aku tau la aku ngah pening..ckp pon xberapa betol sgt..apa yg kuar dr mulut tu aku maen hentam je..tu yg air cap badak jd air CUCUR BADAK..

lepas tu laju je smua housemates aku upload status kat facebook and twitter suruh sape2 yg nk sejukkan badan minum air CUCUR BADAK..

cis betol korang kan..klo dapat 1 point kenakan aku, laju n berhari2 plak tu..smpai masuk kelas arini pon ade isu tu lagi..aku saket pon jadi bahan ketawa korang kan..memang kejam..

Tuesday, January 12, 2010

semuanya dalam 1entri sahaja..

hari ini aku paksakan diri untuk menulis sebanyak yang boleh..sebabnya, aku tahu yang aku bakal menjadi seseorang yang akan jarang update..entri ni mmg panjang..xtau la korang rajen baca ke x smpai abes..haha..klo malas pon xpe..

kelas aku dah pon bermula sejak minggu lepas..tp cuma 1 kelas sahaja yang lecturer masuk, iaitu hari khamis..aku xtau la nape kelas yg laen lecturer xmasuk lagi..mungkin sebab lecturer tu xdpt lagi timetable..hehe..

dan 1st class tu la, aku dah ada assignment..sem ni, tanggungjawab aku begitu berbeza dgn sem2 yg sebelum ni..walaupun xde final exam, tp aku kena struggle sehabis boleh utk dptkan cgpa 1st class..final year project aku la yg menjadi taruhan..sbb paling byk jam kredit..kepala aku dah pening dan mata aku mcm dah start saket..setiap sem mesti kena saket mata ni..

kelas aku xbyk pd weekdays tp full tyme weekend and ada kelas selasa malam pulak..naseb baek aku xde bf..haha..mcm kawan2 aku yg laen, dorang smua frust xdpt g dating time weekend..aku gak yg rilex g kelas senyum2..haha

ape yg aku buat time weekend aritu??sepatutnya ada gathering dengan titans ari sabtu kat loaf pavilion..tp dorang batalkan last minute sbb ramai yg cant make it..so, aku msg fhad and confirmkan yg aku join dorang g sungai gabai..sbb aku xbawak camera, aku mmg xde langsung gambar2 kat sana..but seriously enjoy aritu ngan dorang..tu 1st tyme aku jumpe smua org..penah baca blog dorang sket2 je..thanx guys sbb jemput n blanja ayam bbq tu..=)

dan sempat jugak celebrate bufday cc kat alamanda before blk s.alam..dan akibatnya malam tu aku smpai umh dalam pukul 10malam and dapat pulak msg yg esoknya ada kelas pukul 9pagi smpai 1ptg hari ahad..haha..4jam wey..ingatkan 1st week xstart lagi selected topic..sebab subject tu lecturer part time yg ajar, so time weekend je la yg dye free n sanggup buat class utk kitorang..

pagi ahad tu mmg liat smua nk bangun..mata aku mmg xboleh bukak langsung..ye la, semalam dah panjat beratus tangga kat sungai gabai tu..penat pon xabes lagi..8.30 baru smua terhegeh2 nk bangun n mandi..pukul 9pagi baru kluar dari umh..

cari parking dah penuh sbb maybe ada event kat FTMSK..sem ni, parking lecturer mmg xley nk masuk kena ada akses card..so, org2 luar terpaksa la parking bersepah2 tepi jalan..mmg xmasuk akal langsung..klo dah tau ada event, bukak la palang parking lecturer yg kosong tu..kereta dah parking kiri kanan jalan, jalan 2hala dah jadi 1kete je yg lepas lalu..klo bas yg lalu lagi ngeri..

aku dah mengharap yg lecturer tu xmasuk pagi tu..hari ahad kelas pagi, mmg mcm aku dah berada kat kelantan tganu..bertambah malang lagi lecturer tu masuk setelah bontot aku xsmpai 5minit pon jejak atas kerusi..dan sangat xmenarik, lecturer tu dah ckp yg rest pukul 11 selama 15minit..

tapi pukul 9lebey perut dah bunyik2 sbb lapar..tyme rest plak xde ape nk dimakan sbb cafe mmg tutup sabtu ahad..terpaksa la tahan lapar smpai pukul 1..mata aku mmg gagah sbb mampu utk bukak smpai habis lecture..lepas makan aku balik utk tido, tapi lin housemate aku mintak tlg anta dye g kedai cermin mata utk dye beli lens and cek power mata sbb dah naek..

tertangguh lagi hasrat aku nk tido sbb kesiankan lin..so, lepas solat Zuhur, gerak g focus point..and aku pon terjebak sama mengorbankan duet utk mata aku ni..erk, aku pon beli lens jugak ke??sejak bila aku rabun aku pon xtau..

sebenarnya bukan beli lens..tapi beli shades baru..hadoii..tu la..klo aku tido tadi, jimat gak duet aku, tp malangnya aku dah terbeli..nk wat camne kan..


smpai umh, dlm pukul 4, terus aku tido utk lebih segar malam malam tu utk tgok AJL..opening je dah super meletup2 siti ngan lan nyanyi..suke gila suara siti..cara dye beri komitmen tu mcm dye plak yg bertanding..artis2 yg bertanding smua perform gempak2..cume akim n hafiz aku tengok biasa je la..black paling mengancam sekali vokal dye..memang sah2 la menang vokal terbaik..aizat masa lagu kau dan aku mmg best..budak2 sekolah yg menceriakan..haha..layak menang persembahan terbaik..

lagu aizat pergi mmg aku suka sbb lagu tu menyentuh perasaan..tambah2 lak video klip background tuh byk beri impak pada penonton..dan aku dah start suka suara perempuan india masa starting lagu tu..dgr byk kali mcm sedap pulak..huhu..

time faizal tahir plak mmg sedap..klo dye xsakit, aku rasa dye yang dah terbang semalam tu..bukan org laen yg sebelah dye tu..hehe..apa2 pon, he did very well even xsembuh sepenuhnya lagi..

harini qis blk dr jb n mak ada kirim telekung baru utk aku..yeay!!..seronok sbb dapat baru n free..semangat lebih sket..hehe..

dan arini jugak aku baru sempat utk ke blog hydir dan aku sempat baca kisah encik megatserious menyentuh hati aku..yg korang dah sempat tgok kat sidebar aku ada logo blogger, we care..aku letak sbb aku rasa mmg aku xmampu utk tlg lebih dan yang paling penting kita sama2 doa agar smuanya dipermudahkan..Amin..

korang pernah x dgr lagu 21 guns yg greenday nyanyi tu tapi perempuan yg nyanyi masa starting lagu tu..aritu masa ondaway g tesco, aku dgr lagu ni, aku dah rasa suka..so, arini je aku ada masa utk search lagu tu..sape penyanyi perempuan tu??rupa2nya, 21 guns new version by amerian idiot musical cast..korang dengar la..this version is totally awesome..aku dengar beribu2 kali tau x..haha..


haa..kan aku dah ckp entri ni panjang..aku sekali kan je smuanya dalam entri ni..klo korang rasa boring ke aku mintak maaf la..lepas ni mmg aku dah susah nk tulis entri lagi..dan jugak klo rasa2 rindu tu, bacalah entri yg lama2..haha..ada ke org nk rindu aku??kita nantikan..=)

p/s:happy bufday to afiqah afifah n nursyazwani zulhaimi..

Tuesday, January 5, 2010

perkelahan port dickson sekali lagi..

salam 1 Malaysia..

after final exam sem lepas, aku dan beberapa budak2 kelas mmg ada plan utk g port dickson..bermalam kat sana n berkelah..walaupun b4 dis dah pegi situ dan diceritakan di entri ni, kami tetap nk pergi lagi tetapi dengan org yg berbeza pula..xseramai dulu(terlampau crowded) nant ada yg dipinggirkan..haha

disebabkan aku abes exam lagi awal dpd dorang, aku plan blk jb kejap n blk s.alam semula on that day yg plan utk g pd..ktorang plan g PD on 14th november..so, masa tu aku amek tiket from jb pukul 11..aku ajak adek aku join g PD sbb dye mmg suke gile mandi laut..

dalam pukul 10 malam kitorang berkumpul di kondo kristal ada sedikit briefing n doa..17 orang semuanya menaiki 4 kereta..

gambar2 semasa dalam perjalanan..

kami smpai dlm pukul 12 lebey setelah melalui higway elite, utara selatan dan highway port dickson..

kami terus mendirikan khemah setelah memilih tempat yg sesuai..

masing2 terlampau lapar dan xsbr utk makan bekalan yg telah dimasak n dibawa sendiri..

setelah masing2 kenyang, smua berpakat utk main permainan galah panjang..nampaknya skill semasa sekolah rendah telah digunakan dengan begitu baik sekali..tidak dinafikan, kedua-dua kumpulan rancak berbincang mengenai strategi yg terbaik bagi mengalahkan pihak lawan sebelum permainan bermula..

setelah masing2 semput dan xcukup nafas, agenda seterusnya ialah bbq kerana semua sudah terliur dan mengidam utk makan ayam bbq..

sambil membakar ayam dan menunggu ayam masak..ada juga yg menjadi penghibur menyanyikan hampir beratus lagu..sehinggakan ramai yg sudah terlelap2 kerana didodoi oleh suara2 merdu sumbang mereka.

setelah kenyang dengan ayam-ayam bbq, yg perempuan lena dibuai mimpi dan yg lelaki gagah berjaga utk keselamatan yg laen..

selepas solat subuh, semua sudah xsabar lagi utk menerjun ke air laut..masing2 teruja nk naik banana boat..so, 2 banana boat utk bawa kami dan 3kali jatuh..bile dah jatuh tu, nk naek balik banana boat tu la yg paling susah..masing2 berat dah la bertan2..yg paling berat bontot la paling susah nk naek atas banana boat tu semula..haha

lepas naek banana boat, semua pakat berendam kat dalam air..pukul 11lebey baru smua naek n mandi utk bersiap2 blk..





masa sebok2 bergambar before nk balik tu, tiba2 nampak seorang perempuan dalam lingkungan usia 40-an, sedang sebok membelek2 sesuatu di atas tikar yg dibawanya utk berkelah..terkejut kitorang..

rupa2nya dye ngah tanda paper final exam uitm..huhu..kitorang dapat detect sbb tgok buku jawapan yg colour kuning tu..haih..tyme berkelah pon menanda jugak..cuba bayangkan klo sape2nya buku jawapan exam tu tercicir or terkena air laut atau tahi burung kat bawah pokok tu..kan dah susah..


sebelum pulang, lunch di port dickson..gerai yg betol2 opposite tanah perkuburan..then bila dah kenyang, bertolak pulang ke s.alam..smpai umh dalam pukul 5lebey..eventhough penat, tapi aku rasa trip kali ni agak best sbb cuaca tyme kat pd tu elok je..bila dah on the way balik kat high way baru start hujan..Alhamdulillah..perkelahan yg memberi kenangan utk disimpan dlm pale otak masing2..hehe

Monday, January 4, 2010

salah siapa??

salam malaysia kawan2..

arini disebabkan xde air 1 blok n 1 hari suntuk, aku terus ambil keputusan bergerak ke umh piko utk mandi n solat kat umh dye..slepas wangi n solat, piko ajak aku join dye n classmates utk tgok movie bersama2..disebabkan aku bosan dok umh sorang, aku pon xkesah nk join dorang..

dlm pukul 6.30ptg, kami melangkah masuk ke sunway pyramid utk beli tiket movie..we decided to watch alvin n da chipmunks 2..pukol 7.30pm..sementara nk tunggu tu, kitorang g dinner n solat maghrib..

lepas solat, terus jalan laju2 masuk hall 5..seat kitorang G6 smpai G10..malangnya, bile smpai kat tmpat tu, dah ada org duduk..ada abg tu ngan wife n ank dye..erkk..kitorang salah masuk hall ke??aku pelik sbb muke abg tu xde rasa bersalah lgsg..so aku assume yg aku silap masuk hall..

aku kuar blk hall utk tgok betul2..betul ke aku masuk hall 5??sah2 la betul..ni bukan 1st tyme aku tgok movie..smpai masuk hall silap..confirm2 abg tu yg salah..aku dgn sopannya ckp kat abg tu yg seat dye duduk tu kitorangnya tempat..

abg tu ngan megahnya ckp tu tmpat dye n siap kuarkan bukti tiket dye..aku pon mintak la tiket dye utk tgok dgn lebih dekat lagi..bile aku tgok, mmg betol tiket tu hall 5 and seat G7 smpai G9..

aik..xkan la ley print ticket smpai 2 kali kan..aku terus terperasan yg sebenanya ticket abg tu pukul 5.30pm..aku dah mula sangsi..dalam hati aku, duk berpikir..now ni 5.30 atau 7.30??rasa2 aku solat maghrib tadi..bukan solat asar..solat asar aku dah buat kat umh td..

dua tiga empat kali aku pandang jam aku..kot2 jam aku cepat 2 jam..mmg sah la now pukul 7.30pm.."abg, ticket abg ni pukul 5.30pm..now pukul 7.30..so, mmg kitorang berhak utk dok sini la.."

abg tu ckp dye xkan bg seat tu kat kitorang..nk jumpe management..dye ckp, dye beli ticket kat counter mintak pukul 7.30..pekerja yg jual ticket tu yg salah tekan..cara dye ckp klo baek2, xpe jugak..ni nk marah2..satu hall tu dah pandang drama kitorang..sape suruh dye xdouble check ticket dye masa lepas beli ticket kat counter..pastu menyusahkan orang yg innocent mcm aku ni..

aku mls la nk gaduh2..klo ada banyak seat kosong, aku xkesah sgt, aku ley suka2 hati duduk mana2..masalahnya yg kosong 2row dari depan je..haih..kakak tgv tu datang suruh dorang ank beranak bangun n bagi kitorang duduk, tp abg tu still tak bg ank isteri dye bangun..dye g settle kat luar ngan akak tgv tu..

aku dah malas nk pikir, terus g duduk kat tmpat kosong yg tinggal which is 2nd row from depan ngan piko sbb movie dah start..yg laen dok kat belah tepi..5minit lepas cite tu start, abg tu suruh ank isteri dye bgon n kluar..kawan2 piko pon g la duduk kat tempat kitorang tu..aku n piko dah malas nk bangun..dok je kat 2nd row..mood aku dah hilang utk duduk kat tempat bertuah row G tu..

lebih2 lagi aku kesian sebenanya kat ank2 dye..tapi disebabkan abg tu megah n bongkak sgt nk marah macam tu bukan salah dye, aku naik menyampah..mmg padan muka la korang kena keluar..ape salahnya cakap elok2 n ckp sorry sbb tu mmg slh dye..bangun je la duk kat 2nd row, tapi xnk gak mengalah..iye..aku paham mayb dye nk bagi yg terbaik utk ank n isteri dye..tapi patut ke hak aku dan rakan2 diketepikan??

moral of the story, make sure check ticket anda lepas beli ticket..xkesah la ape2 ticket pon..ticket bas ke, ticket movie ke..

klo korang, ape yg korang buat if jadi abg tu and betol ke tindakan aku tu??aku rasa bersalah sbb ank dye kena kuar hall tu td..haih..

*gambar xde apa2 kaetan..