Tuesday, March 30, 2010

kembali ke sekolah lama dan english drama..

actually last weekend, i went back to my college..sabtu malam, yang semua orang kecoh-kecoh pasal earth hour..and of course, untuk kami kecoh pasal nak pergi seremban, tengok english drama and we used to call it "ED"..

ok ED ni adalah competition english drama inter-batch..maknenya every batch akan bersatu untuk menghasilkan drama and every person in the batch MUST involve to perform the best..and of course la, yang form 1 tu, still terkedek2 baru nak belajar how to direct, how to act, how to use lighting, side effect, cara2 nak buat props, backdrops and costumes..dan sudah tentu yang paling hebat form 5 sebab dah experience 4tahun dengan ED and dorang dah tau teknik2 yang extravaganza..

and bila tengok dorang perform that night, sangat2 different dengan apa yang kitorang dah lalui..seriously..if dulu, costumes semua kitorang jahit sendiri..tapi mereka yang sekarang semua pakai costumes yg dah siap macam nak keluar pergi jalan tu..sebab cerita2 yang dorang bawa semua moden2 belaka..kalau time kitorang, kitorang banyak bawa cerita2 english style dulu2..and costumes yang perempuan, of course memang nak gown yang cantik2 plus labuci2 semua jahit sendiri nak bagi liplap..even the gown pun kitorang jahit sendiri..

ni masa kitorang f5..nampak x kain satin yang dibeli sendiri and jahit sendiri..

and bila tengok backdrops lagi la hancur luluh..zaman kitorang sampai 3 kali tukar backdrops..sebab scene yang berlainan..tapi bila tengok backdrops f4 semalam, dorang dah moden, guna projector je..xyah susah2 nak sambung2 kertas, colour guna pelaka, and gulung2 angkat ramai2 untuk guna time rehearsal..

ok backdrop yang belakang tu, kami lukis n colour sendiri tau..

yang pasal props pulak, semalam macam xbanyak props..kalau ada pon 1-2 yang besar2..tapi kitorang siap bertukang habis-habisan..memang guna segala kepakaran..and teringat saat itu, semua kena bangun pukul 5.30pagi and buat those thinggy..sampai kena kejar ngan warden sebab time tu memang silent hours and patut tido, tapi biasa lah kan..konon gempak nak jugak buat benda2 tu time xdibenarkan sebab kalau pikir masa memang xcukup..so, kena pandai2 sendiri cari masa..gambar ada dalam simpanan aku, tapi kena scan plak..nanti aku rajin, aku upload..

yang ini lighting mereka..not bad jugak..

yang ni backdrop f5..ok laa..aku xsuke sebenarnya backdrop f4 yang guna projector tu..xasli ok..

and apa yang buat aku suka datang college adalah, this is the only place yang bila aku langgar orang and say sorry, they will also say sorry to me..contohnya, masa nak tunggu announce result, batch aku ramai2 keluar sebab nak jumpa teachers and bergambar2 kat luar..so, nak keluar hall tu, kena lah lalu tempat dorang yang berdiri ramai2..and macam terpaksa langgar2 sedikit juniors2 tu..and bila dah langgar orang, mestila cakap sorry, and, sangat senang hati bila mereka pun begitu..nampak sangat mereka still menggunakan 5magic words dengan jayanya..

oh dan lagi..mereka yang menang telah dapat duit..banyak yang sponsor..time kami dulu, cuma dapat trophy and hamper sahaja..xada duit2 ni..buka hamper ramai2 1 batch dekat court between block E and F..and makan time tu juga..haha..dorang xmerasa buka2 hamper ni..kenangan itu xdapat dibeli..haih..rindu nak balik zaman sekolah dulu2..

yang sponsor hadiah untuk malam itu..maybank pon tidak terkecuali menjadi penaja utama..

batch aku yang datang malam itu..paling ramai rasanya..

and malam itu batch aku minta permission untuk overnight kat sickbay..aku pula kena balik shah alam sebab ahad ada event finishing school kat uitm..sickbay masa time kitorang dulu sangat seram ok..sebab tempat itu adalah paling hujung college..and toilet dia, macam ala2 zaman british nya toilet dulu2..but now, macam semua dah cantik..rasa seram pun dah kurang..

inilah sickbay..

dorang yang overnight college malam itu siap dapat breakfast free kat college..bonda pengetua yang baik hati..dia pun old girl juga..harus lah support anak2 kan..hehe

dining hall kitorang..xberubah..haha

ini lounge..tempat house meeting..

lounge ni hanya untuk form 5 sahaja..kira dulu kalau juniors, memang takut nak lalu lounge untuk naik dorm..haha..nanti kena panggil dek senior suruh buat macam2..so, juniors sanggup lalu tangga lagi satu untuk avoid dari dipanggil..lounge ni juga fungsi untuk house meeting..so, ada ape2 masalah atau something yang penting, semua house captain akan lead..

ini hall kitorang..pintu dah tukar..dulu pintu kayu yang tolak2 tu..

yang ini tepi hall..cantik kan..baru buat last year tulisan2 itu..

ok, i think enough la mengimbau zaman2 sekolah dulu..masa xboleh diulang kembali..so, for those yang still inside there, cheerish every moments..that is the only thing that will bring us back to our college..


haih..klo kitorang dulu, lepas apa2 event lagu kolej wajib nyanyi..but that night, kitorang yang start nyanyi dulu..dorang lupa kot..haiyaa..

22 comments:

embun d tengah malam said...

bila i baca entry u..teringat kisah2 i time i kat kolej dulu,,thank you

jane said...

u make me remember my past

silentspeaker said...

hah kakak,rindu meh.mow balik seremban :))

jejaka anggun said...

best ek... kembali ke sekolah!

Judiene said...

byk sgt isi dlm entry ko aku nak komen, sampai tak terkomen
hahaha
but one thing for sure, ko mmg layak jd pelakon!
hahahaaa

yusuf mujahidin ™ said...

salam

mn knal emanuel vornarx?
:)

Solehah said...

happening la..syok tengok gambo2.. :)

mr.syazwan said...

FUUUYOOOOOOOOO

MERIAHNYA....

i.am.belle said...

ehem. zaman sekolah menengah paling hapPENING sekali. seronoknya lain :)


zaman ni KRU tgh hot kut? xD haha

iyllienaz said...

embun..
hmm..tu laa..masa tengok dorang perform tarian, teringin nk menari mcm dulu2..haha

jane..
haha..saje nk suruh semua mengimbau zaman sekolah2..

natc..
tu laa..nape xpegi ED??

j.a..
mmg la sgt best..=)

judiene..
erk, apekah??ko xtau nk komen sbb ko rindu zaman sekolah ko kan..haha..aku mane reti nk belakon2 ni..

yusuf..
salam..ada pergi mandi sungai kat batang kali ramai2..masa tu alex n daniel ikut..so, emanuel pon join jugak..

solehah..
iye2..sangat happening..=)

wan..
meriah..lagu kolej sgt meriah kan..haha

belle..
haha..tau xpe..eh, tapi masa illi f5, time tu yusry kawen ngan erra..so, hot dia dah kurang sket..haha

NICK IRFAN said...

bila baca cte akak ni? tgk plak gmbr? teringat msa sy skola dulu... ade jgk pementasan mcm ni tp sy x ambil bahagian kwn2 je sy keje belakang tabir jer... hehe

hans said...

hahahaha
teringat english week aku
cam haram jer
ekkekekee

akey87 said...

NAK sedih jap..dah TUA2 nie bila BACA entri camni, sungguh tersedakk...
ANYWAY, ur school is GREAT!! I WISH CAN BE ONE OF THE STUDENT...but sadly im not, n never be..hehe..

NICK IRFAN said...

eh! akak xde ke dlm gambr? hehe ape2 pun best entry akak ni...

iyllienaz said...

nick..
teringat zaman dulu2 kan..seronok..haha

hans..
haha..dulu masa aku sekolah pon ada english week..sape ckp melayu sepatah denda sepuluh sen..

akey..
haha..sedih..eh, of course la xboley..nanti tunggu anak u je la yg jd student kat situ..

nick..
ada laa..tersorok..haha..

NICK IRFAN said...

bru dpt buka video!! sbb ntenet laju sikit... wahhh!!! bestnyer video kt entry akak n lawa jgk kwn akak? kim slam kt dorg tau! hahhahaha ops! hehe

hans said...

hahaha
samalah tapi xdenda2 pun

EIPUL said...

aku pun dah mula rindu zaman2 aku sekolah dulu. Haha, thanx to you. =D

iyllienaz said...

nick..
haha..baru tau ke kami semua cantik??
(perasan)

hans..
haha..zaman2 sekolah..

eipul..
hmm..rindu kan..

Aw Yong SaN said...

hehehe, itukah kak, lounge f5??? xleh bayang mcmana keadaan nya kalau penuh ngan senior..... hehehe n xbleh bayangkan cmna kakak2 leh pangil junior kat ctu n suru buat mcm2 bnda, menyanyi, tiup kipas.... betul x???? itu kah kipas(dalam picture lounge) yd disuruh tiup??? hehehe

iyllienaz said...

aw yong san..
haha..xyah bayang la dik..rindu nk balik zaman sekolah dulu2..

Aw Yong SaN said...

:-( ingat nak bayangkan....