Thursday, July 22, 2010

yang penting niat kena ikhlas

lama kan senyap??hah..now im blogging live from shah alam..kenapa aku boleh wujud kat sini pula??panjang ceritanya..malas nak cerita, kita skip je..haha

last week, balik from shah alam after selesaikan banyak hal, aku singgah di Melaka jumpa idadie..after berjalan-jalan melawat Melaka (melawat Melaka bererti anda melawat Malaysia), we decided to watch movie that night..on the way nak ke dataran pahlawan untuk beli tiket movie, tiba-tiba ada seorang perempuan tegur kami, "Awak, boleh tau tak macam mana nak ke pantai yang dekat A'famosa?"
melaka bandaraya bersejarah..

Aku yang memang tidak berapa tahu jalan di Melaka hanya senyap saja..tapi kawan aku yang dah hampir 2tahun duduk situ pon explain lah yang tak ada pantai dekat ngan A'famosa..sedangkan bangunan A'famosa tu betul-betul je dekat situ..yelah sebelah dataran pahlawan kan..

A'ah..betul juga kan..pastu aku explain lagi yang ada pon dekat ngan eye on malaysia..oh, aku hampa eye on malaysia dah tutup terus and aku tak sempat nak naik..berbalik pada perempuan yang tegur kami tadi..lepas kawan aku explain macam mana nak ke sana, dia pon pergi dengan ucap terima kasih...

dalam senyap sunyi sepi malam, tiba-tiba kawan aku tegur..
"eh, kau tak cuak ke tadi bila perempuan tu tanya?"..
"erk nape nak cuak??"
"tadi bila aku bercakap ngan dia, aku tak pandang pun mata dia. aku risau kalau dia pukau"
"erk, ye ke? nape aku pandang je mata dia,"
"tu lah kau, baik sangat.kita tak tau niat dia apa sebenarnya...bla..bla..blaa.." dia sambung bebel..

hmm..selama aku hidup ni, aku jarang sekali fikir yang negatif-negatif..sebab aku selalu anggap orang lain macam diri aku..ok, let say aku sesat and aku nak tanya orang jalan, mesti lah niat aku bertanya untuk tau jalan mana untuk aku sampai..

if you don't know, just ask..it doesn't cost you anything..kan?? tapi aku tak sedar yang tak semua orang niat dia ikhlas macam kita..and betul kata kawan aku tu, mungkin ada orang yang nak pukau kita dengan cara macam tu..cuma aku sahaja yang tak pernah terfikir..

kucing boleh pukau tak??

erm tapi semalam ada orang tegur aku kat dalam komuter..haa..yang itu aku confirm dia memang nak pukau..haha..minta maaf encik khairi..saya bergurau..

Thursday, July 1, 2010

Poie pokan, naik basikal, Tongah haghi, tongah paneh..

Masa aku tulis pada entri dilanggar lori minggu lepas, aku ada beri tahu pasal aku ke seremban kan..and now is the right time untuk menceritakan apa yang jadi sepanjang aku berada di Negeri Sembilan..

Selepas bertolak dari Larkin, aku sampai di Terminal 2 Seremban lebih kurang pukul 10.30 malam..ingat lagi time-time sekolah dulu, Terminal 2 ni tak wujud lagi..masa itu aku selalu naik bas di Terminal 1..kalau time cuti panjang lagi seronok..dapat naik train free..haha..banyak kali juga aku dapat naik train..ada la lebih 10 kali sepanjang belajar kat seremban..dan yang seronok part jadi travel leader bila dah jadi senior..ok mengelamun kejap..haha..

back to the topic..bila aku turun bas, piko dah menanti depan Terminal 2 untuk ambil aku dan bawa balik ke rumahnya di kuala pilah..loque, apiq and cha-e dah sampai dulu and ada dalam kereta..kalau dulu, nak pergi rumah piko lalu bukit putus..scary ok lalu situ..jalan berbukit-bukit berbengkang-bengkok..but now, dalam masa setengah jam sahaja dah boleh sampai kuala pilah dari seremban dengan melalui highway lekas..maju sangat kan..

ok on next day nya hari sabtu, tujuan sebenar adalah untuk datang wedding jama di seri menanti..nak dekat 40 orang juga titans yang datang..both of them macam ada sort of kerabat-kerabat juga la..so, Tuanku Najihah pun ada sama..jom kita tengok gambar..

meriah kan..

yang ini without pengantin..

berempat..

area-area seri menanti..

after majlis Jama, dah janji ramai-ramai untuk pergi rumah seorang cikgu kami masa sekolah dulu..Cik Hafitah..masa beliau jadi warden kat sekolah sangat garang ok!! but now, katanya student semua dah tak takut sebab dah tak garang lagi..hmm..nasib la batch kitorang dapat warden semua garang-garang..haha

ooh ya sebelum bergerak ke rumah Cik Hafitah di Seremban, kami pergi beli cendol dan rojak dulu untuk makan sama-sama dengan yang lain..tapi on the way tu sempat lagi singgah sekolah lama..haha..bergambar kejap..

yaa..sekolah kami..

di rumah Cik Hafitah..beliau bertudung biru baju merah..

ok lepas solat maghrib di rumah cikgu, masing-masing bergerak balik..kitorang yang masih belum penat melangkah singgah di padang seri menanti untuk join gempak desa astro..haha..kata pon kat desa, baju kurung memang cantik je la kan tak bertukar..artis-artis yang datang pun tak berapa menarik membuatkan kami balik saja dan bergambar..

ada reza je yang best..

sempat berhenti tengah jalan..

lengang sungguh..

sampai boleh lompat..haha

dan lepas penat melompat-lompat pergi makan dan pulang dengan penatnya..Ahad pula terus balik jb..sekejap saja aku di seremban, tapi seronok sebab dapat jumpa ramai kawan-kawan yang lain..=)

p/s : happy birthday to loque..semoga apa yang diidamkan menjadi kenyataan..Amin..