Tuesday, August 31, 2010

Program motivasi dan kenangan sekolah lama..

rumah dah senyap sunyi..masing-masing amik port dalam bilik masing-masing dah siap-siap nak tido..esok cuti tapi gaya dorang macam esok keje..awal gila masuk tido..dan seperti biasa aku yang tengah menganggur ni saja lah yang mampu untuk membuka mata di saat-saat jam hampir menunjukkan tengah malam..

minggu lepas ada seorang cikgu yang tiba-tiba call aku atas desakan guru besar yang menyuruh aku datang ke sekolah rendah aku untuk memberikan sedikit motivasi kepada pelajar-pelajar darjah 6 yang akan menduduki UPSR tidak sampai sebulan saja lagi..tak tau la macam mana dia boleh dapat nombor telefon aku..

mula-mula aku agak malas untuk aktiviti-aktiviti sebegitu, tapi bila dipikirkan balik, apa salahnya if aku berikan sedikit khidmat yang mungkin dapat menyedarkan dan boleh memberi semangat kepada pelajar-pelajar itu untuk mendapat 5A dalam UPSR..aku mengajak seorang lagi kawan aku dari sekolah yang sama juga untuk menjadi teman aku dalam program motivasi ini..

jumaat lepas telah dijadualkan untuk aku memberi motivasi kepada pelajar-pelajar darjah 6 tersebut..ternyata mereka sangat seronok bila dengar pengalaman aku berada di salah sebuah sekolah berasrama penuh..mereka patut bersyukur kerana mereka telah didedahkan dengan nama-nama sekolah yang hebat di Malaysia awal-awal lagi sebelum mereka melangkah ke dewan peperiksaan..maknanya mereka ada satu matlamat iaitu apabila hendak melangkah ke sekolah yang berprestij tinggi, mereka wajib mendapat 5A..

lain pula dengan aku sewaktu aku darjah 6..aku tidak pernah tahu langsung yang wujudnya sekolah berasrama penuh..aku bukan jenis suka belajar..ramai cikgu yang membebel dan tidak suka dengan kesibukan aku di luar kelas sampai aku selalu tidak masuk ke kelas gara-gara aktiviti luar..semua benda aku nak masuk, baik title olahragawati sekolah aku pegang, tarian zapin pun aku join, koir dan nasyid pun nak juga masuk, house captain pun aku pegang..pendek kata memang GILA KUASA..

aku jadi aktif begitu sebab awal-awal aku mula bersekolah, aku tidak dibenarkan untuk melakukan aktiviti luar langsung kerana aku mengidap lelah..doktor mengharamkan aku memijak padang sekali pun kerana lelah aku memang tahap teruk sehingga ke mana saja aku pergi, wajib membawa inhaler..alaa benda yang kena sedut time ko semput tu..

tapi aku bengang bila tengok orang lain pergi padang berlari-lari, dan aku??hanya disuruhnya cikgu untuk duduk tepi padang dan tengok sahaja..memang tak adil namanya..dah masa tu aku budak kecik, bukan paham kalau dah sakit tapi tak sedar diri..sampai lah satu masa ni, aku ingat lagi masa tu darjah tiga, aku dah tak peduli dengan apa yang cikgu suruh and aku join budak-budak lain berlari-lari tengah padang..

dan Alhamdulillah, Allah Maha Besar..sejak itu, bila aku ada check up ngan doktor, doktor pelik kerana lelah aku semakin hilang dan akhirnya terus tiada lagi penyakit lelah tu..and start dari itu aku terus aktif nak join semua pertandingan kat sekolah..

lagi pelik bila masa UPSR aku boleh score sebab aku paling tak suka subjek sains..yang aku seronok bab matematik je..dalam kepala otak aku hanya subject itu je yang aku boleh score A..tapi bila dah namanya takdir Allah, aku dapat 5A..masa tu, aku boleh tengok yang semua cikgu sibuk puji aku dan lagi best siap dapat "murid contoh" untuk sekolah aku..dan masa itu lah baru aku tahu pasal sekolah berasrama penuh bila aku ditawarkan ke sana..

tambah pula bila aku masuk form 1, adik kawan aku selalu cakap yang bila time perhimpunan je, nama aku wajib naik sebab guru besar selalu announce yang kononnya semua mesti jadi macam aku..aktif dalam ko-kurikulum dan boleh dapat 5A..gila tak bangga??huh..time aku selalu ponteng kelas dulu, semua cikgu tak suka dengan aku sebab terlampau aktif sampai tak masuk kelas..

dan yang paling best, bila tamat saja program motivasi tu, aku jadi glamour bila semua pelajar-pelajar tadi minta tandatangan, gaya macam aku ni artis..ada juga yang minta facebook aku sebab nak add..

dan paling tak boleh blah ada seorang pelajar ni cakap kat aku "akak, nak number handphone akak, nak bagi kat abang saya,"
blushing terus aku..haha

p/s: selamat menyambut hari MERDEKA yang ke 53! semoga keamanan tetap menjadi milik kita..Amin. Proud to be Malaysian..i love Malaysia!!

Sunday, August 22, 2010

kuih raya dah siap!!

salam semua..weekend kali ini dipenuhi dengan aktiviti membuat kuih raya..err..ke biskut raya??haa..sama je la maksudnya kan..yang penting biskut atau kuih raya ni yang akan ditayangkan time raya nanti..

awal kan buat??sebelum ini tak pernah pun buat awal-awal macam ini..tapi tahun ni special sedikit sebab seminggu before raya dah bertolak ke kedah dan akan beraya di kampung sebelah ayah di baling..sebab tu la awal kitorang buat kuih..dan aku pula akan terus menetap di kulim selepas raya sebab dah start kerja di sana..

lagi pula tahun lepas, memang mak ngan maksu saja yang buat kuih..sebab aku dengan kakak-kakak aku balik betul-betul sehari sebelum raya..so, tak ada yang dapat tolong..tapi tahun ini meriah pula sebab aku ngan kakak aku dah habis belajar and ada kat rumah..

tapi awal-awal aku cakap, kuih kitorang tak ada yang cantik-cantik..semua buat yang mudah saja..kalau boleh semua nak bulat-bulat so senang sikit tak menyusahkan..haha..asalkan sedap kan..ok, jom tengok kuih-kuih..
ada lagi kuih yang aku terlepas nak ambil gambar..sibuk sangat sampai lupa..kalau rasa-rasa nak merasa , jemputlah datang rumah time raya nanti..

pejam celik, pejam celik, masuk hari ni, dah 2 tahun blog ni wujud..dan pada awal-awal blog ni banyak kepada luahan perasaan saja..masa tu tak ada pun orang yang nak baca, lebih kepada emosional sendiri menulis seperti diari..awal-awal dulu pun tulis in english..tapi lama-kelamaan, blog ni dah jadi tempat aku melakarkan segala aktiviti yang aku buat dalam kehidupan..

thanks to all readers yang sanggup baca dan tenung blog ni..harap-harap anda sentiasa ceria bila melangkah masuk ke sini..

Saturday, August 21, 2010

Medical check up di Pusat Kesihatan UTM

2-3 hari yang lepas, aku kena buat medical check up..aku disarankan oleh ayah untuk buat di UTM..since ada kawan ayah yang kerja sana, so senang la nak berurusan..selepas settle semua kerja rumah, dalam pukul 10 aku gerak from rumah..

kalau korang nak tau, first time ni aku masuk UTM..selama aku hidup di johor bahru, xberkesempatan lagi nak masuk dalam ni..bila aku masuk UTM, aku terasa macam masuk nak pergi kelas pula..haha..ok2 aku tipu..

bila dah masuk tu memang la sesat..tak jumpa pula signboard pusat kesihatan..turun tanya ada dua orang student tu, dia ingat aku student UTM..terima kasih la pada mereka..direction yang dorang bagi memang tepat..sampai je dalam pusat kesihatan tu, ramai juga orang..aku g daftar dapat nombor 87..lepas tu bayar and buat xray..terserempak pula ngan kawan ayah aku..dia marah sebab aku sampai tapi tak bagi tau dia..haha..ooh lupa nak cakap..masa xray tu, layanan staf di situ sangat A+..

lepas buat xray aku diambil berat dan ukur tunggi..kemudian cek mata pula..masa tu layanan staf-staf di situ biasa sahaja..macam malas nak layan orang..lebih banyak berbual dengan kawan-kawan sekerja..selesai cek mata, kena ambil darah pula untuk cek if ada hepatitis atau tidak..part ambil darah tu sangat best ok..yang ambil darah tu kawan ayah aku and seriously layanan dia sangat A+..penyayang sangat..macam-macam nasihat dia beri so that aku tak takut..memang la aku bukannya takut sangat pon setakat ambil darah yang berapa ml tu tapi cara dia cakap pun lembut je..siap bersayang-sayang lagi..

ok next urine test pula..kena submit darah yg diambil tadi and air kencing ke makmal untuk test..and bila dah selesai staf tu pulangkan semula borang aku dan suruh aku scan kod bar nombor aku tadi untuk periksa doktor pula..

ok part ini sangat malu ok..aku nampak ada tempat scan dan computer..so, aku scan je la..sekali kat computer tu appear fail..hah..aku pelik gila..so, aku jalan la nak g cari computer lain..aku pergi ke depan bilik doktor pula..aku scan di situ..baru appear nama aku..time tu aku pandang belakang and tengok kat tempat aku scan yang first tadi..pergigian?? hahaha..patut la fail..nasib baik aku tak scan tempat farmasi yang amik ubat tu..mau kelakar..

bila part tunggu untuk cek doktor sangat la lama..aku tunggu pukul 11.40pagi and aku dapat jumpa doktor pukul 2 petang..entah mana silapnya bila aku tengok nama aku kat computer tu dah paling atas dah tapi xkeluar-keluar number aku..sampai number 130 lebih tapi nombor 87 aku tak keluar juga..mungkin doktor yang pandai rawat untuk medical check up ni tak ada kot..doktor yang ada cuma untuk rawatan-rawatan lain macam demam-demam ke, batuk-batuk ke..haha..sebab tu number aku tak naik-naik..positif sangat aku berpikir kan..duduk situ lama-lama macam aku pula yang dah rasa sakit..

nasib baik doktor yang rawat aku sangat best..alamak lupa nama dia..nanti aku cek balik..kira ok la layanannya..doktor sangat mesra alam..Alhamdulillah, semua selesai selepas itu..niat nak pos surat kat 'telco and post' di setia tropika..malangnya TUTUP..yang kelakar siap tulis lagi.."Close during fasting month"..yang itu sangat tak boleh diterima..kenapa kena tutup semasa bulan puasa??bukan time buka puasa pon..baru pukul 3petang masa tu..ingat time puasa tak boleh kerja ke??aku pula yang susah kena pergi pejabat pos untuk pos laju..at last aku terus balik rumah sebab malas dah nak pergi post office..esoknya saja aku pos surat..

Friday, August 13, 2010

solat terawikh dan solat jumaat VS cyber cafe..

Alhamdulillah hari ini hari pertama aku berpuasa..hehe..petang semalam disebabkan ada kerja yang perlu aku settle kan dengan menggunakan scanner, aku terpaksa mencari 'cc' atau kata nama lain 'cyber cafe '..scanner kat rumah ni, harap wujud saje, tapi keadaannya menyedihkan sebab dah rosak..

kat kawasan rumah aku ada cc yang nak kata baru dibuka tak juga la..ada la dalam awal tahun perasmian cc tu agaknya..cc tersebut betul-betul sebelah dengan Perpustakaan Bergerak Sultan Ismail..bila aku melangkah saja kaki ke dalam cc tersebut, senyap sunyi sepi..aik..aku salah masuk ke??aku masuk library rupanya..eh tak tak..betul la aku masuk cc, cumanya cc tu kosong tak ada orang langsung..bila tanya kakak tu nak scan boleh tak, tapi dia jawab tak boleh scan..haih..sudah kena cari cc lain la gayanya..

gambar ihsan google..

tetiba aku terpikir yang cc sekarang ni sudah tak dapat sambutan..mana taknya, now ni hampir setiap rumah dah boleh melayari internet..tak cukup tu, ada pula broadband yang lagi senang boleh online kat mana-mana..lagi pula semua cafe atau kedai makan pun dah ada wifi..yang nak pergi cc ni cuma untuk main game atau pun orang macam aku yang nak guna scanner, tapi scanner tak ada kat rumah..haha

rumah aku terletak di kawasan kampung, berpusing-pusing area rumah kedai tapi tak ada cc lain pun, aku terus balik rumah dulu sebab nak tolong emak masak untuk berbuka and aku decide untuk keluar malamnya dan pergi cc di bandar baru uda..sebab situ saja lah yang aku pernah pergi..kalau tak silap 5 tahun lepas, sebab nak apply upu online..masa tu penuh gila cc tu..nak guna pc pon kena beratur..

lain pula cerita semalam..disebabkan cc tersebut sangat lah dekat dengan masjid, ramai budak-budak yang ada dalam cc tu semua berbaju melayu..aku sampai cc tu pukul 9malam..orang pergi solat terawikh tapi dorang masuk cc..tengok gaya dorang macam student sekolah menengah la..

tunggu lah menanguk kat situ sambil borak-borak dengan kakak yang jaga cc tu..mana tak nya scan sehelai pon amek masa 2-3minit..lagi yang aku kena scan 7 helai..bila borak dengan kakak tu aku tanya lah, laku ke cc zaman sekarang ni..kakak tu jawap, memang tak berapa nak laku tapi bila bulan puasa ni, Alhamdulillah lah, bila malam cc tu meriah ramai juga..

memang la ramai datang time orang solat terawikh dah budak-budak tu patut datang ngan mak ayah solat terawikh, tapi dorang menghilang masuk cc pula..bila dah habis kertas-kertas aku scan dan transfer dalam pendrive, menderu-deru budak-budak tu nak bayar pc dorang..yela time tu terawikh 8rakaat pon dah nak selesai..bijak kan mereka..

yang paling kelakar..siap ada pesan kat kakak tu, "kak esok book dua pc ye..pukul 12.30,"

dah book siap-siap time solat jumaat..haih..aku yang pening..

Wednesday, August 11, 2010

Selamat berpuasa..

Alhamdulillah..Ramadhan datang lagi..dan berkat bulan Ramadhan juga aku telah dapat berita gembira dengan diterima bekerja..terima kasih pada semua rakan-rakan yang telah banyak memberi kata-kata semangat dan mendoakan aku..jasa kalian memang tak dapat dibalas..

Selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak kepada semua umat Islam..semoga semua amalan kita diterima Allah dan hidup kita diberkati dan dirahmati..Amin..

bukan senang nak cari gambar ni..gambar insaf ok..hehe

Saturday, August 7, 2010

saya pelajar sekolah lagi laa..

Ramai sangat dah suruh update blog..ok2..sebenarnya bukan la sibuk sangat tapi asal nak buat entry baru je, ada saja benda lain yang nak dibuat..so, terus tak jadi tulis blog..

hujung minggu lepas selepas hantar adik lelaki aku ke swimming pool, aku bergerak ke sekolah asrama adik aku yang perempuan..yang lelaki ni form 4 and yang perempuan tu form 5..

pendek cerita, aku ke sekolah adik aku yang perempuan ni sebab nak hantar kasut baru dia..dia ada ngadu kat mom kasut dia tapak dah bocor..kalau hujan, air masuk dalam kasut..sedih ok..hahaha..tapi biar dia rasa susah sikit..asyik nak senang je memanjang, sampai bila lah nak sedar yang diri tu perlu usaha sendiri untuk rasa senang di masa hadapan..

sampai sekolah dia, aku parking kereta dan berjalan menuju ke blok asrama..ada yang sibuk beriadah main badminton..

aku tegur seorang pelajar ni, "adik, tolong panggilkan farhana, form 5"

"jap ek kak," jawab budak tadi..

"Ana, kakak ko datang!" aku pun dengar la dorang jerit panggil adik aku..

tiba-tiba ada kawan dia yang menyampuk, "Eh, itu adik dia la bukan kakak dia"

hahaha..ok sila percaya..kawan-kawan dia ingat aku ni bukan kakak tapi adik..gila nampak muda muka aku..muka budak sekolah lagi rupanya..tersengih aku sampai malam..