Sunday, August 22, 2010

kuih raya dah siap!!

salam semua..weekend kali ini dipenuhi dengan aktiviti membuat kuih raya..err..ke biskut raya??haa..sama je la maksudnya kan..yang penting biskut atau kuih raya ni yang akan ditayangkan time raya nanti..

awal kan buat??sebelum ini tak pernah pun buat awal-awal macam ini..tapi tahun ni special sedikit sebab seminggu before raya dah bertolak ke kedah dan akan beraya di kampung sebelah ayah di baling..sebab tu la awal kitorang buat kuih..dan aku pula akan terus menetap di kulim selepas raya sebab dah start kerja di sana..

lagi pula tahun lepas, memang mak ngan maksu saja yang buat kuih..sebab aku dengan kakak-kakak aku balik betul-betul sehari sebelum raya..so, tak ada yang dapat tolong..tapi tahun ini meriah pula sebab aku ngan kakak aku dah habis belajar and ada kat rumah..

tapi awal-awal aku cakap, kuih kitorang tak ada yang cantik-cantik..semua buat yang mudah saja..kalau boleh semua nak bulat-bulat so senang sikit tak menyusahkan..haha..asalkan sedap kan..ok, jom tengok kuih-kuih..
ada lagi kuih yang aku terlepas nak ambil gambar..sibuk sangat sampai lupa..kalau rasa-rasa nak merasa , jemputlah datang rumah time raya nanti..

pejam celik, pejam celik, masuk hari ni, dah 2 tahun blog ni wujud..dan pada awal-awal blog ni banyak kepada luahan perasaan saja..masa tu tak ada pun orang yang nak baca, lebih kepada emosional sendiri menulis seperti diari..awal-awal dulu pun tulis in english..tapi lama-kelamaan, blog ni dah jadi tempat aku melakarkan segala aktiviti yang aku buat dalam kehidupan..

thanks to all readers yang sanggup baca dan tenung blog ni..harap-harap anda sentiasa ceria bila melangkah masuk ke sini..

20 comments:

k.A said...

nampak sedap! jemput raya dtg umah sy di pokok sena nanti :D

roe233 said...

omg babe rajinnya. i lah orang paling pemalas okay nak buat kuih. leceh and bersepah tu yg x larat tu. tapi kalau ramai2 seronok kan?

btw actually nak ajak also u datang rumah kalau raya nnt.. jgn segan2 k.. meh datang ramai2.. :)

Hasrol Nizam said...

banyak tuuu.. bak sebalang boleh? ODW nk g balik baling tu, singgah jap utm ni haa..pass kan kuih raya tu.. :D

dh 2 taun eh blogging..blog serol-nizam tu tak sampai pun setaun lg..hehe

FaizalSulaiman said...

gilos..banyaknya kuih raya umah illie:)
leh buat bisnes neh:P

ouh dpt keje kulim ye?goodluck k.jgn lupa update n happy anniversary to ur blog illie.semalam kan?(22 Ogos)

jejaka anggun said...

nak order!!!!

jullia jukogyu said...

byk nyerrrrrr..post ke oman barang sebalang dua..hehehe

AngahSayang2314 said...

salam ramadhan

wah...cedapnyer kuih tue macam mana nak datang umah kalau postkan bole tak??? hehehe

lama tak singgah sini rindu la... hehehe

qiss said...

yeay..my fav cookies dh siap! Tinggal mkn je balik nnti..

iyllienaz said...

k.A..
mesti!!akan datang nanti if free..sila sediakan duit raya ye..

roe..
haha..memang leceh and bersepah..tapi kalau dah duk ramai2 tu seronok je..lain la u..semua adikberadik lelaki..hehe..insyaAllah nak gak datang rumah u..

serol..
haha..dah dekat dah tu..silalah datang rumah..

FS..
haha..tu buat untuk makan sendiri-sendiri je..kitorang yang mkn byk..haha..

JA..
wahh..siap nak order..alaa now banyak kot jual kuih raya..xyah order jauh2..hehe

julia jukogyu..
hahaha..nak pos ke oman??alaa kak, nanti akak balik msia hujung tahun, akak makan la kuih raya yang baki2 je..hehe

angah..
salam ramadhan juga!!haha..nak poskan?? alaa angah datang je rumah makan..

qiss..
ooh..senang je ek..balik tinggal makan je..jangan lupa readykan duit raya untuk adik-adik..mine kena super duper extra..haha

Arief Arf said...

wahhh
nampak sedap.
nak sikit kuih.
hohoho

E.d.Y said...

wah..warna warni...nak satu balang..hehe

avid gunner said...

bagi aku testing satu balang dulu baru aku boleh ckp sedap ke idok...

iyllienaz said...

arief..
haha..ko beli je kat bazar2 kat shopping complex tu..banyak jual..haha

edy..
amboi satu balang..kitorang nya pon xsampai satu balang..haha

AG..
ko nak testing perlu ke satu balang??haha..melampau ko..

hentakbelipat said...

kueh raya yang nampak gajus tu sila simpan utk saya...sat lagi nk pi korek gajus saja pastu biakan yang balen tu dalam balang..hehehe sedappp!

E.d.Y said...

buat la lagi..haha

unloquacious lowqie said...

nk raya umah ko this year.. tp ko plak xde...
ko krem duit raya kt parents ko e, mane tau kot2 aku nk g nnt ada dah duit raya tu..
ngeghehe

gmbar yg atas kuih tart tu nampak sedap!

hans said...

aku balik pun nanti nak buat kuih raya lah...
hohoho

P/S : DIGI Sayang Aku Agaknya! Hahaha!

ejans said...

tart terbaik!! lg2 yg bukan gulung punye.. haha.. xsabau rasanya..

iyllienaz said...

hentak belipat..
amboi2..camtu togel la semua kuih tu dah hilang gajus..haha

edy..
haha..camtu, edy wat sendiri je laa..

loq..
tu la..tapi if aku dapat cuti, boleh je nak balik..hehe

hans..
ko kena buat..sebab tahun ni aku dah decide nak raya rumah ko..haha

ejans..
tart??haha..xminat laa..xsabar ape nye ejan??

hans said...

hahahaha
insyaallah kalau ada masa

P/S : Lagi Sekali Entry Aku Berkisar Tentang Kenapa Aku Meminati Filem Tamil Dan Bollywood!

P/S : Kepada Sesiapa Yang Ingin Mengiklankan Product Anda Di Blog Saya Sila Click Entry Ini Berkenaan Ruang Iklan Di H.P.B Blog