Sunday, October 31, 2010

klasiknya di Hatyai..

Salam all..
dah lama sebenarnya balik ke Kulim..cuma tak sempat nak update apa2 kat sini..yang pasti tahun ni tak dapat birthday cake macam dulu-dulu..sedih ok!!

haha..tak ada maknanya..celebrate birthday di hatyai pon menarik juga..1st time orang ramai-ramai nyanyi lagu birthday kat atas tuk-tuk..haha..excellent kan??meriah la juga..disebabkan aku tak bawa langsung kamera..so, semua gambar guna kamera orang lain..

tapi aku tak boleh lupa perkara klasik bila pergi hatyai..haha..kenapa aku cakap klasik??kat sana aku sempat pergi pasar terapung..alaa yang korang boleh jumpa orang jual makanan atas sampan tu..haa..klasik kan??tambah lagi klasik, paling aku terkejut bila orang beli air and aiskrim, penjual bagi sekali mangkuk and bekas air yang maybe dibuat dari tanah liat and ada juga dari buluh..aku lagi siap ingat bekas tu kena pulang balik..haha..lawak-lawak..padahal orang duk buang-buang je bekas-bekas tu..balik modal ke dorang jual makanan-makanan siap bekas tanah liat tu??haha

atas ni la bekas-bekas air yang dorang bagi..padahal harga dalam 2Ringgit je termasuk air..

dan paling aku terkejut sekali, eceyy..buat-buat terkejut pula kan..ok la..seriously aku terkejut bila sampai rumah, aku kira jumlah baju yang aku beli kat sana..20 helai ok..memang betul la kata orang, perempuan dan shopping tak dapat dipisahkan..dulu aku tak berapa setuju kata-kata tu, tapi now baru aku realize..haha..seriously aku tak perasan banyak tu aku beli baju..tapi memang kat sana jauh lebih murah harga-harga baju berbanding kat sini..

ohh lagi satu yang aku pelik..aku juga perasan yang tak banyak rupanya aku beli souvenir..haha..pergi sana borong baju je..memang kelakar..so, korang jangan ngada-ngada nak mintak souvenir..

p/s: terima kasih semua sebab ingat dan wish birthday aku..tapi still hampa tak dapat kek..=(

(pic credit to shahrul satu-satunya yang bawa kamera dalam ramai-ramai tu)

Sunday, October 17, 2010

nak kek juga tahun ni..

salam all..
yeahh..setelah mengambil baju aku dari laundry, now aku mengisytiharkan bahawa memang bersih dan harum semua baju-baju aku..macam sayang pula nak pakai..haha..dan hari ini ahad, cuti sampai selasa..rabu baru start kerja semula..

minggu depan pula akan ke hatyai..12 orang semuanya..bos 2 orang, yang selebihnya sama position ngan aku..pergi on 24th and will come back on 25th october..my birthday ok 25 hari bulan tu..qiss, nak levis satu as birthday present..hehe..

tahun ni boleh dapat sebiji kek secret recipe lagi ke macam tahun-tahun lepas??

oh ya..semua orang sibuk cerita pasal konvo..tapi uitm buat lambat la pula konvo kali ni..end of november baru start konvo..dah tk dapat join contest edy..my convocation will be on 4th december (saturday)..
guys..please mark your calendar and be sure to attend this special event..haha..my boss already approved 1 week leave for me..so, i'll be in shah alam from 28th november until 5th december..

p/s : dah duduk jauh kat sini siapa yang baik nak celebrate birthday aku??
p/s 2 : congrats roe for your wedding..always pray for your happiness..

Friday, October 15, 2010

operasi mencari kedai dobi..

Disebabkan semua jejaka-jejaka melayu dalam production floor ni dah keluar pergi solat jumaat, aku ada masa untuk update sedikit cerita tentang semalam. Selepas habis training ‘how to become a good manager’, aku ada matlamat utama iaitu mencari kedai dobi di sini. Mangsa yang kena menemani aku ialah Jehan(kawan kerja baru). Bukan sebab aku malas nak basuh baju, tapi since rumah yang aku sewa now ni memang kosong betul dan aku belum dapat peluang lagi untuk beli washing machine, aku terpaksa juga hantar baju-baju aku ke kedai dobi..

2 minggu lepas aku basuh sendiri baju, tapi disebabkan hujan turun setiap hari, aku kena jemur baju dalam rumah and paham-paham je la bila dah perah sendiri, memang lambat lah baju tu nak kering tambah2 lagi jemur dalam rumah..so, aku jadi malas sebab aku rasa baju yang aku basuh tu lambat kering and keputusan yang bijak dibuat iaitu hantar baju ke dobi untuk dibasuh..

Aku dan jehan pun start pusing-pusing untuk cari kedai dobi..jalan punya jalan, tiba-tiba Jehan jerit “hah, tu Kedai Dobi Sri Muthusamy (bukan nama kedai sebenar)”. aku terus jadi sangsi nak hantar baju kat situ bila dengar nama kedai tu..adakah aku ni racist??minta maaf la ye..tapi sebab itu kedai pertama yang kitorang jumpa, so kitorang decided untuk tengok dulu kedai nye macam mana..but then bila sampai exactly depan kedai tu, aku tengok dia jemur baju-baju kat luar kedai tu..terus aku and jehan gelak gila sebab kitorang ni pikir, takkan kedai dobi tu keringkan baju manually guna cahaya matahari, tak ada dryer ke?? Terus cancel nak hantar kat kedai tu and tekad kalau tak ada kedai lain memang aku rela basuh baju sendiri..

Nasib baik tak hantar kat kedai tadi tu, sebab bila jalan lagi kat area kawasan rumah aku, ada 1 kedai dobi yang baru dibuka bulan 8 and nampak kedai dobi tu memang bersih dan teratur..nama kedai tu DOBI D’AURA.memang aku terus hantar baju kat situ je..now ni ada promotion untuk 1kg harga RM1.80 sebab kedai tu baru dibuka..tapi nanti bila promotion dah habis, akan jadi 1kg harga RM2.20..untuk student politeknik and unikl memang harga sampai bila-bila 1kg RM1.80..aku tanya kakak tu muka aku macam student, so, xdapat ke sampai bila-bila nanti harga RM1.80..pastu akak tu cakap, tengok aku dressing pun dah tau aku ni dah kerja..cis..baru ingat boleh dapat murah..tapi xpela, nanti bila dah naik harga, aku beli la washing machine..takde lah susah-susah nak hantar dobi lagi baju-baju tu..haha..

Dan bagusnya kedai dobi ni, pagi tadi pukul 11pagi, aku dah dapat message bagitau yang baju-baju aku dah siap dan boleh diambil..sekejap je kan padahal aku hantar semalam pukul 5petang..kiranya servis kedai dobi tu cepat la juga..nanti petang karang if aku dah ambil baju-baju aku, aku update kat korang macam mana kualiti kebersihan dan kewangian baju-baju aku tu..

Tuesday, October 5, 2010

annual dinner??

Salam..
rasa sangat cepat September berlalu..tak sangka aku cuma sempat buat 2 entri saja..sampai aku lupa nak buat special entry for Qis..30th september was her birthday..


to my beloved sister Balqis, happy birthday!! always pray for your happiness..

semalam pula off day tapi kena attend meeting annual dinner..ya..motif meeting ni untuk bincang pasal annual dinner untuk employee, contoh macam theme apa nak guna,nak buat kat mana, food apa yang patut ada, apa doorgift yang nak beri, and macam-macam la benda yang common patut bincang bila nak buat dinner..and cuba teka kat mana kitorang punya meeting tu..haha..Dome Queensbay ok..

and great news, new hire must perform something on the stage that night..walaweyyy..apakah??aku dah lama tinggal benda-benda nak perform ni..and there are only 6 people of us, and i am still confusing performance apa yang patut kitorang buat..haih..ada about 1 month to go and we have to make it perfecto!so any suggestion??

p/s : aku cuma reti berzapin je kot..