Friday, December 31, 2010

Glamour??

Tetiba aku rasa macam diri famous..ramai yang call bagi tau ada gambar aku dalam newspaper..siap ada orang yang upload kat facebook dan siap tag lagi kat gambar..terima kasih sebab perasan gambar yang begitu besar dalam paper tu..

Berita Harian - 23 Disember 2010

p/s: Tahniah pasukan bola sepak Malaysia..aku siap tengok live online lagi time meeting..hebat kan??hehe..thanks MyP2P..

Monday, December 27, 2010

konvokesyen di tempat kerja

last entry aku ada cerita yang aku konvo 2 kali dalam masa 2minggu..memang bertuah lah kan..konvo pertama di UiTM..yang kedua pula di tempat kerja aku..


p/s : InsyaAllah, satu masa nanti akan konvo untuk Master pula..

Friday, December 10, 2010

convocation on 4th dec 2010..

ok mari baca tentang tanggal 4 disember 2010..

pukul 4.30 pagi, nenek aku dah bangun and start kejut kami bangun..awal betul..tapi punya semangat nak konvo, aku lah orang pertama yang bangun dan mandi..lepas saja solat subuh, terus bergerak dari sungai buluh ke shah alam..pergi dengan 2 kereta..aku naik kereta dengan parents and nenek..adik-beradik aku yang lain semua naik kereta Qis sebab bersiap lambat..

belum pukul 7 pagi lagi kami dah sampai..ayah terus naik parking kat area parking bertingkat uitm..tak kuasa nak parking kat pusat inovasi and kena naik bas lagi kalau parking situ..masa sampai tu, terus emak dan ayah beratur untuk masuk DSB..ada la nombor 5 dari depan..semangat tak?? cuma 2 orang family sahaja yang boleh masuk hall..macam aku, emak dan ayah lah yang masuk, dan rezeki nenek aku, makcik yang beratur depan mom datang seorang saja dan dia ajak nenek aku masuk dengan dia..

oh, actually sebelum sampai tu, ayah ada singgah shell seksyen 7 untuk beli nasi lemak dan nasib baik aku sempat makan sebelum bersiap-siap pakai jubah..kalau tak, mesti aku dah pengsan dalam hall sebab pukul 12 tengah hari baru habis..

lepas saje habis makan, aku terus pergi join beratur kat HEP and bersiap-siap pakai jubah semua..masa tu kira dah terror la sebab semalam dah bergambar sakan..nombor giliran aku 9 ok..awal kan??dalam hall pula kena control sopan-sopan sebab duduk depan sekali.. camera pula selalu zoom baris depan..bertambah-tambah sopan aku yang sudah sedia sopan ni..

tengok lah, depan sekali..sopan kan??

tapi yang paling tak menarik, gambar aku masa ambil scroll dari pro canselor memang tak cantik..aku dah agak dah..sebab pro canselor pergi interview orang yang awal-awal ni and jadinya gambar aku mulut nganga sebab tengah bercakap dengan pro canselor tu..haih..sedih..kakak aku sempat ambil gambar aku kat screen luar..dan memang tepatlah gambar yang sama juga bila dah ambil dari uitm..

tengok lah mulut tengah bercakap..

sepanjang sesi konvo yang aku dah pernah attend time kakak-kakak aku konvo dulu, tak pernah aku jumpa Vice Chancellor tanya apa-apa pada graduan..ni first time la and kena pula pada diri sendiri..redha je lah gambar tu mulut nganga..haha

bila keluar hall pula memang teramat lah ramai manusia dan nasib baik senang nak cari family aku..dan yang best dapat bear paling besar..berat pula tu..dah lama-lama pegang memang lenguh tangan nak bawa bear tu..last-last gambar dengan bunga yang kawan-kawan bagi je..kecil sikit..

memang dah disangka, time tu bergambar sakan dengan family..dengan kawan-kawan tak sempat pun..bergambar dengan yang terjumpa je..mana tak nye dengan nak bergambar lagi, telefon berbunyi-bunyi sebab kawan-kawan ajak gambar lagi, memang agak kelam kabut..nasib baik hari sebelum tu dah puas bergambar dengan kawan-kawan..

my parents yang banyak memberi sokongan sehingga aku bergelar graduan..

yull dan qiss..time ni pun sibuk dengan telefon, sebab si dydo sesat..

dikelilingi lelaki..my classmates..tengok bunga saya paling besar..

titans yang sanggup datang mengorbankan hari sabtu..pyko, dydo dan aposh..

lepas je bergambar-gambar, ayah dah suruh gerak keluar uitm sebab nak pergi ambil gambar di studio pula since abang and family dah tunggu kat sana..lepas bergambar di studio dan makan, baru aku pulangkan jubah dan dapat transkrip serta sijil ijazah aku..time tu baru perasan yang aku tak bergambar dengan baju konvo pun..semua bergambar dengan jubah sahaja..yelah,sampai pergi studio pun, tak buka jubah terus pakai dari dalam uitm ke seksyen 7..haha

family yang datang..adik 2orang tak cukup..ana tengah SPM and wiq pula di pasir mas..

with my niece dania..

bear and bunga yang dapat on that day..siap angkut bawa naik flight balik ke kulim..

lepas dari pulangkan jubah, terus gerak balik ke rumah Qis sebab dah tak larat lagi nak berjalan dan hari panas..masing-masing dah penat dan nak mandi..malam tu pula keluar lagi melawat i-city..nanti cerita kat entri lain ye..

terima kasih tak terhingga pada mom, ayah, nenek dan family yang sentiasa beri sokongan dan berkat doa kalian, berjaya juga habiskan degree..big thanks to my family and friends yang sanggup datang during my convocation..

next week aku konvo lagi..tadi baru ambil jubah..beruntung aku, dalam masa 2minggu sahaja, konvo 2kali..nak tau kenapa, kena tunggu next week, akan update entry pasal tu pula..boleh guna jambak bear yang family aku bagi time konvo aritu untuk konvo next week..tak sia-sia bawa balik bear and bunga tu naik flight..siapa yang hebat boleh teka next week ni aku konvo apa..

Tuesday, December 7, 2010

before real day convocation..

rasa sekejap saja cuti seminggu..now dah ada kat kulim..mesti korang bosan kan?? balik-balik kulim..haha..seronok apa kat sini..aku rasa tenang sikit..sepanjang kat kl last week, aku rasa serabut sebab jalan sesak nyesak..masa aku duduk kulim, jarang jumpa jalan sesak..kalau banyak kereta pun sebab traffic light merah..tapi kat kl??haih..tak tercakap..asal time balik kerja je, confirm beratur beribu kereta..tambah lagi kalau hari hujan..memang tambahan jalan sesak 3kali ganda..

contohnya hari khamis yang lepas, aku dan Qis pergi jalan-jalan kat area Mont Kiara, dalam pukul 4lebih my mom called suruh masak nasi sebab mereka dah gerak dari JB and dah ada kat Yong Peng..aku n Qis pun gigih la nak balik rumah, tapi jalan sesak betul..family aku yang sampai dulu kat rumah..kitorang pukul 9malam baru sampai..actually agak awal parents aku sampai ke selangor..konvokesyen hari sabtu, tapi hari khamis dah sampai..sambil tu dorang nak jalan-jalan kat kl..

aku pula kena ambil jubah di Uitm Shah Alam hari jumaat..pukul 7.30pagi aku dan Qis dah gerak dari sungai buluh..sampai around 8 something tapi dah ramai yang beratur..aku mestilah lebih suka menyelit kat kawan aku yang dah beratur..mula2 sekali kena hantar slip pengesahan KPT..if siapa yang tak print memang takkan boleh proceed untuk step seterusnya..and then kena beratur untuk cek status if dah bayar yuran konvo atau belum..lepas tu baru boleh claim jubah..

disebabkan aku sampai awal dan lagi aku menyelit kat depan, semua tu ambil masa tak sampai sejam pun..lepas tu kitorang memang plan untuk ambil gambar with jubah dengan kawan-kawan..semua yakin yang on real day convo nanti memang susah nak bergambar dengan kawan-kawan since masing-masing sibuk with own family..so, ini lah gambar-gambar kitorang masa tu..

masing-masing jakun tak reti pakai hud camne..

at last cantik pun..

housemates aku kat baiduri dulu..

ni my junior kat TKC..dah lama tak jumpa, finally jumpa sebab ambil jubah hari yang sama..

qis yang sentiasa sabar tunggu aku sampai petang untuk sesi bergambar-gambar..

time tu aku pakai seluar je, tapi still bawa baju kurung sebab petangnya ada bergambar dengan semua pelajar 1st class dan dekan fakulti..dalam pukul 11lebih masing-masing dah penat sengih dan perut berbunyi-bunyi..disebabkan hari pun panas terik, terus decide untuk sambung bergambar waktu petang lepas aktiviti gambar ngan dekan..so, pergi lunch kat seksyen 8 and tengah hari tu lepak baiduri untuk siap-siap pakai baju kurung..

bersama dekan, timbalan dekan dan 1st class students

nak juga sesi baling-baling mortar board..

pose gedik lagi..

semua nak bergambar kat sini sampai jem jalan depan tu..

petang tu dah selesai bergambar, aku dan Qis terus pergi jumpa family aku yang tengah sibuk kat Jakel seksyen 7..dorang kat situ beli kain for my family untuk majlis kahwin Yul bulan 2 nanti..

tiba-tiba aku rasa aku should stop kat sini and sambung entri lain untuk my real day convocation..now masa untuk tido dan menikmati cuti sehari..salam Tahun Baru untuk semua umat Islam..InsyaAllah tahun yang baru ini menjadikan kita lebih baik dan sentiasa dekat denganNya..Amin..

p/s : nak tengok gambar konvo yang berlambak-lambak, tengok kat facebook je la ye..