Monday, July 4, 2011

komuter sesak seperti biasa..

sepanjang aku berada di kl, aku ada pergi ke midvalley..and of course pergi dan balik aku naik public transport..2kali aku ke sana..satu pada hari bekerja dan satu lagi pada hari cuti..tapi yang aku nak cerita kat sini pasal hari sabtu..tak ada masalah bila naik lrt dari setiawangsa ke kl sentral..train agak sharp dan kosong..tapi awal-awal lagi aku dah agak yang akan ada masalah dari kl sentral nak ke mid valley..sememangnya masalah komuter..

seperti biasa, terlampau ramai orang yang nak naik komuter ke seremban sehingga tak muat untuk aku masuk dan terpaksa tunggu train yang lain..aku macam tak berapa kisah sangat sebab aku pergi pun untuk berjalan-jalan saja..so, redha and at least dapat jugak naik next train even though train penuh..

bila nak gerak balik ke rumah pula, tunggu komuter kat mid valley punya lah lama..dan yang menariknya, after train sampai, semua lelaki-lelaki yang dah sedia ada kat dalam koc wanita kena halau keluar oleh polis bantuan so that koc tu hanya ada kaum perempuan sahaja..tapi bila semua dah settle masuk dalam koc wanita, still ada sedikit ruang yang muat untuk sorang dua and ada lah 2orang lelaki masuk mungkin sebab koc lain dah memang tahap sendat dan mampat..

polis bantuan tadi tu boleh jerit dari depan "yang kat tepi pintu tu lelaki ke perempuan?"
then dorang pun bising-bising la jawab yg kat tepi pintu tu lelaki..polis tu siap sound lagi "tak reti2 ke nak keluar?"
sorang tu dah malu and keluar..tapi lagi sorang memang gigih bertahan..bila polis tu tanya lagi, "yang kamu tu lelaki ke perempuan?"
lelaki tu jawab dengan yakinnya "saya lelaki! wife saya pregnant, pakcik!"
terus ramai perempuan dalam koc tu jawabkan "Wife pregnant, wife pregnant"and automatic macam setuju untuk lelaki tu berada di dalam koc tu..kira macam exceptional la for him to be there to take care of his wife..

kesimpulannya aku sangat kesian pada wife dia yang pregnant and kena naik public transport di saat-saat orang ramai and kena berhimpit-himpit..

key learning here is never go to mid valley when you are pregnant..except if you go with your own transport..tapi letih juga nak cari parking..