Wednesday, April 4, 2012

Melancong ke Korea, Hari Kedua

Amaran : Entri ini penuh dengan gambar. Penulis mencuba bersungguh-sungguh untuk membawa anda ke negara Korea.

13 November 2011 :
Kami bangun awal pagi tu cuma yang lelaki semua tak bangun lagi..2orang lelaki dah start demam dan selsema maybe sebab perubahan cuaca. Nasib baik ada bawa panadol dan ubat selsema. Sebelum keluar, kami sarapan di dapur guest house. Mereka sediakan roti, susu dan fresh orange. Kami bawa tuna banyak sebab memang dah decide awal-awal untuk makan breakfast banyak-banyak sebab bila berjalan nanti memang susah nak jumpa halal food.
Keadaan dapur dalam guest house.
2 orang yang demam.
Lepas sarapan, kami cepat-cepat keluar dan benda pertama sekali yang kami nak beli ialah T-Money. Kad ni kegunaannya sebiji macam Touch N Go kat Malaysia ni. On the way nak ke station subway yang paling dekat dengan guest house, ada satu kedai Family Mart yang buka 24jam. Kami beli kad T-Money di situ. Beli kad dan topup sekali 30000won untuk sepanjang perjalanan kami di Seoul. 
Family Mart yang macam 7-eleven.
Kad T-Money sedang ditopupkan
Sebelum tu, nak bagi tau if sesiapa yang nak ke Seoul ni dan ada smart phone boleh download apps 'Jihachul'  from Ios dan Android. Application ni akan tolong kita bila kita nak naik subway kat sana tanpa gunakan data pun. 

First sekali apps ni ada full map untuk semua subway kat Seoul. So from apps ni, kita boleh dapatkan laluan macam mana nak ke satu station tu dengan touch station mana nak depart dan station mana nak arrive. Dari situ juga boleh tau pukul berapa train akan sampai, berapa station antara tu dan berapa lama perjalanan, kat mana nak transit, dan pukul berapa last train yang ada. Haa berguna sangat kan? Sebab dalam train tu, bila announce station, memang tak dapat faham. Lagi pula 1station sampai ada 3 line train, bertingkat-tingkat. Awal-awal memang pening sikit, tapi bila guna apps ni memang sangat membantu.

Ok pagi ni kami nak ke National Museum Korea dari Hansung University Station. National Museum Korea ni terletak kat station Dongdaemon History and Culture Park. Dari station ni kena jalan kaki dalam5minit.
Kami dalam subway
Keadaan dalam subway.
From station to the museum.
Lagi yang menarik, untuk masuk ke dalam National Museum ni free je. Sangat kagum macam mana dorang nak maintain bangunan 3tingkat yang penuh dengan segala sejarah Korea tanpa sedikit bayaran pun. Jangan lupa beli souvenir di dalam museum ni sebab harganya ada yang lagi murah nak banding dengan tempat souvenir di Namdaemun. Bawah ni semua gambar kat museum dan luar museum.




Siap bershuffle lagi kat luar..


Selesai di National Museum of Korea, kami bergerak untuk ke War Memorial of Korea terletak dekat dengan Namyeong Station. Jauh juga berjalan dari station ke War Memorial ni. Apa yang ada di sini adalah tentang semua sejarah peperangan Korea. 
Setiap pahlawan yang berperang ada ukiran muka dalam War Memorial ni.
Kapal perang mereka


Luar War Memorial ni penuh dengan semua kereta kebal dan pesawat yang digunakan masa perang.

Nampak tak belakang tu Namsan Seoul Tower?

Selepas selesai round War Memorial, semua dah start lapar. Operasi seterusnya ialah mencari tempat makan halal di Itaewon. Di Itaewon memang banyak makanan halal. Naik je subway ke station Itaewon. Kalau kat Seoul ni, kalau tak tau jalan, cari orang yang pakai baju merah. Diorang memang sediakan mereka ni untuk membantu tourist yang datang ke Seoul. Petang itu kami lunch hampir pukul 4petang dan makan nasi beriyani berharga 12000won. Not bad juga even portion sangat besar, masing-masing boleh habiskan nasi tu. Nampak sangat semua sangat lapar.

Di Itaewon juga terletak satu-satunya masjid yang terletak di atas bukit. Cuma jalan kaki lebih kurang 5minit untuk ke Masjid Itaewon ni. 


Selesai solat, kami ke tempat shopping di Namdaemun market dan Myeongdong market. Hanya perlu menaiki subway ke Namdaemun Station. Di sini banyak jual baju, beg, kasut, seaweed, food dan souvenir.
Souvenir untuk dibawa pulang.
Keadaan lorong kedai di market.
Siapa yang gemarkan seaweed, memang boleh borong banyak yang sedap-sedap.
Dari Namdaemun ke Myeongdong Market.
Shopping mall di Myeongdong Market
Selesai shopping sikit-sikit, kami bergerak pulang untuk berehat disebabkan tak tahan cuaca yang terlampau sejuk. Sampai guest house, terus buat maggi sebab memang sedap makan maggi di saat-saat sejuk beku tambah-tambah lapar pula kan. Selesai makan terus tidur dengan nyenyaknya. Kalau orang utara cakap, "tidoq tak kalih-kalih".

Stay tune for our third day at Seoul Korea :)

6 comments:

Edy Zaidi said...

wah...best..xpernah lg g korea...cite lg..lg...lg... :p

NUke_Rude said...

seronoknya!

:)

iyllienaz said...

Edy,
Next destination boleh la kamu ke Korea..

Nuke,
nanti honeymoon ngan j kat sini ye?haha

Anonymous said...

Sy thn dpn br nk pergi korea. Flight da booking. Byk info sy dpt. Thanks

ciknon1061 said...

salam.....saya dah baca cerita anda di korea....byk betul info yg boleh membantu sesiapa yg nk ke korea secara backpaking. cuma nak tanya guesthouse to best tak? toiletnya share mcm mana? kalau duduk bilik bertiga, bilik air pun kena share ke ? nampak mcm bilik airnya kat luar bilik.minta tlg dapat beri jwpn segera sbb mcm berminat nk duduk kat sini kalau melancong ke korea nanti.terima kasih

Mohd Firdause said...

waa...bestnya...saya pon ada blog pasal korea....jom baca n share

www.myfir2u.blogspot.com